Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

“Έφυγε” ο κινηματογραφιστής Κρις Μαρκέρ

“Έφυγε” ο κινηματογραφιστής Κρις Μαρκέρ

 Πέθανε χθες Κυριακή στο Παρίσι σε ηλικία 91 ετών ο γάλλος κινηματογραφιστής και διανοούμενος Κρις Μαρκέρ, δημιουργός των ταινιών «Σταθμός Αποχαιρετισμού» (1962) και «Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο» (1972), όπως έγινε σήμερα γνωστό από το περιβάλλον του.

Ο Μαρκέρ, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Κριστιάν Φρανσουά Μπους-Βιλνέβ, πέθανε χθες, ημέρα των 91ων γενεθλίων του, στην οικία του στο Παρίσι, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γάλλος κριτικός κινηματογράφου Ζαν-Μισέλ Φροντόν.

Ο Φροντόν, ιδιαίτερα συγκινημένος, απέτισε φόρο τιμής σε έναν καλλιτέχνη «ιδιαίτερα σημαντικό για όλους τους ανθρώπους που προσπαθούν να στοχαστούν για τον κινηματογράφο και την εικόνα, καθώς και για τον σύγχρονο κόσμο».

Ο πρόεδρος του φεστιβάλ των Κανών Ζιλ Ζακόμπ αναφέρθηκε στην απώλεια του Μαρκέρ με μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter, στην οποία απέτισε φόρο τιμής σε «αυτό το ανήσυχο πνεύμα, τον ακούραστο κινηματογραφιστή, τον ερωτευμένο με τις γάτες ποιητή, την απόκρυφη προσωπικότητα, το τεράστιο ταλέντο».

Ο Μαρκέρ, γνωστός για τις μικρές και τις μεγάλου μήκους ταινίες του, αλλά και για τα ντοκιμαντέρ, είχε συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους σκηνοθέτες Κώστα Γαβρά, Ακίρα Κουροσάβα και Αλέν Ρενέ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε