Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Εγκαίνια εκατομμυρίων και μεγάλου…ύψους!

(ΦΩΤΟ REUTERS)
, (ΦΩΤΟ REUTERS)
Έχει ύψος 828 μέτρα. 9 ξενοδοχεία, 30 χιλιάδες διαμερίσματα και κόστος…άπιστο όπως και η κορυφή του.
Ο λόγος για το “Μπουρζ Χαλίφα”! Το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο που εγκαινιάστηκε στο Ντουμπάι όπως ακριβώς αρμόζει στην χλιδή που έχει ή είχε τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα το αραβικό εμιράτο.

Τα εγκαίνια έγιναν από τον σεϊχη Μοχάμαντ μπεν Ραχίντ αλ Μακτούμ, παρουσία Αράβων και ξένων αξιωματούχων και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ο σεϊχης Μοχάμαντ αποκάλυψε αναμνηστική πλάκα για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του ουρανοξύστη και ανακοίνωσε ότι εφεξής θα ονομάζεται “Μπουρζ Χαλίφα”, προς τιμή του αρχηγού του κράτους της ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεϊχη Χαλίφα μπεν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν. 

Το “Μπουρζ Χαλίφα” έχει πάνω από 160 ορόφους, σχεδιάστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Άντριαν Σμιθ και είναι περίπου 300 μέτρα υψηλότερο από τον ουρανοξύστη “Taipei 101”, που ήταν μέχρι σήμερα το πιο ψηλό κτήριο στον κόσμο. 

Για την κατασκευή του «Μπουρζ Χαλίφα» εργάστηκαν πάνω από 12 χιλιάδες άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων. Οι εργασίες ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2004 και στον ουρανοξύστη θα υπάρχουν 30 χιλιάδες διαμερίσματα, εννέα ξενοδοχεία, καταστήματα, γραφεία, και χώροι στάθμευσης.

 
Το ακριβές ύψος του κτιρίου αποτελούσε «μυστήριο» που αποκαλύφθηκε την ημέρα των εγκαινίων και φτάνει -τελικά- τα 828 μέτρα. «Οι κρίσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά οι πόλεις συνεχίζουν να επεκτείνονται» ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής των σχεδιασμών, Μοχάμμεντ Αλαμπάρ.
Οι πανηγυρισμοί, με πυροτεχνήματα, χορευτές αλλά και περίπου χίλιους αστυνομικούς για λόγους ασφαλείας, μοιάζει σχεδόν να καταφέρνει να απομακρύνει την βαριά ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο εμιράτο τον τελευταίο μήνα: Σχεδόν την τελευταία στιγμή, το γειτονικό Αμπου Ντάμπι βοήθησε το Ντουμπάι να ξεπληρώσει μέρος των χρεών με δάνειο ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, την στιγμή που οι δείκτες των χρηματιστηρίων έπεφταν στο άκουσμα και μόνο του ονόματος του εμιράτου.
 
Το τέλος Δεκεμβρίου, το Ντουμπάι βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για διακανονισμό των χρεών της Dubai World, ενώ οι υπολογισμοί για το ύψος του συνολικού χρέους του Ντουμπάι τρομάζουν περισσότερο και από τα 828 μέτρα του νέου ουρανοξύστη: Το εμιράτο φαίνεται να χρωστάει περίπου 100 δισ. δολάρια.

 

Πάντως οι Γερμανοί αρχιτέκτονες δεν έδειξαν να εκτιμούν το “Μπουρζ Χαλίφα”, θεωρώντας τον ως κακό παράδειγμα για την αρχιτεκτονική. Στην Ευρώπη, η έμφαση δίνεται πλέον στην αναβάθμιση των υφιστάμενων οικοδομών και όχι στην οικοδόμηση νέων και μεγαλύτερων κτηρίων, σύμφωνα την ένωση των Γερμανών αρχιτεκτόνων, DAI.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε