Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Εγκατέλειψε το Κιργιστάν ο Μπακίγεφ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ύστερα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και Καζακστάν, ο ανατραπείς πρόεδρος του Κιργιστάν, Κουρμανμπέκ Μπακίγεγ εγκατέλειψε τη χώρα με προορισμό το Κιργιστάν.

«Στις 15 Απριλίου, χάρη στις κοινές προσπάθειες του προέδρου του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, του πρόεδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και του πρόεδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθώς και τη μεσολάβηση του ΟΑΣΕ, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της προσωρινής κυβέρνησης του Κιργιστάν και του προέδρου Μπακίγιεφ για να εγκαταλείψει τη χώρα του», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Καζάκος πρόεδρος, προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Ο κ. Μπακίγιεφ έχει εγκαταλείψει το Κιργιστάν και έφτασε ήδη στην πόλη Ταράζ στο νότιο τμήμα του Καζακστάν», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ που έκρινε ότι η αποχώρηση του έκπτωτου προέδρου «ένα βήμα προς την σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα, την επιστροφή της στο κράτος δικαίου και τη αποτροπή ενός εμφυλίου πολέμου στο Κιργιστάν».

Πηγές της προσωρινής κυβέρνησης του Κιργιστάν ανέφεραν ότι ο Μπακίγιεφ υπέγραψε πριν την αναχώρησή του επιστολή παραίτησης που επιδόθηκε αρμοδίως.

Και ενώ ο Μπακίγεφ έφυγε από τη χώρα, η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν άρχισε τις συλλήψεις πρώην κρατικών αξιωματούχων. Συνελήφθη ήδη ο πρώην υπουργός Άμυνας, Μπακτιμπέκ Καλίεφ, που κατηγορείται ότι έδωσε παρανόμως εντολή να πυροβολούνται οι άοπλοι πολίτες στην εξέγερση της 7ης Απριλίου.

Επίσης, οι δυνάμεις της νέας κυβέρνησης διέταξε μια ειδική επιχείρηση για τη σύλληψη του αδελφού του έκπτωτου προέδρου και του πρώην επικεφαλής της προεδρικής φρουράς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε