Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας «βλέπει» στη Μιζράτα ο ΟΗΕ – Γαλλία και Ιταλία «συμβουλεύουν» τους αντάρτες

ΦΩΤΟ REUTERS

Έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου μπορεί να συνιστά το σφυροκόπημα των κυβερνητικών δυνάμεων στη Μιζράτα, θεωρεί ο ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε να σταματήσει η πολιορκία της Μιζράτα και καταδίκασε της κυβερνητικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βόμβας διασποράς, η οποία εξερράγη την περασμένη εβδομάδα σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το νοσοκομείο της πόλης, τραυματίζοντας θανάσιμα αμάχους.

«Βάσει του διεθνούς δικαίου, το να μπαίνουν σκόπιμα στο στόχαστρο ιατρικές εγκαταστάσεις είναι έγκλημα πολέμου και το να μπαίνουν σκόπιμα στο στόχαστρο ή να τίθενται, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, πολίτες σε κίνδυνο μπορεί επίσης να συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», σημείωσε η Πιλάι, πρώην δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου.

Παρίσι και Ρώμη δίνουν τα… φώτα τους στους Λίβυους αντάρτες
Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων της Λιβύης και εξακολουθεί να παραμένει στο πλευρό τους. Την Τετάρτη, ο Νικόλα Σαρκοζί δέχτηκε στα Ηλύσια Πεδία τον ηγέτη των εξεγερμένων Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ και του υποσχέθηκε πως θα εντείνει τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των ένοπλων δυνάμεων του Καντάφι και ότι θα στείλει – όχι περισσότερους από 10- στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη για να βοηθήσουν τους εξεγερμένους.

Κάτι ανάλογο ετοιμάζονται να κάνουν Ιταλία και Βρετανία. Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα ανακοίνωσε πως μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών των δυο χωρών, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ντέιβιντ Κάμερον, η Ρώμη θα θέσει στη διάθεση του Μεταβατικού Συμβουλίου 10 στρατιωτικούς εκπαιδευτές. Πάντως, η Ρώμη, όπως άλλωστε Παρίσι και Λονδίνο, αποκλείουν την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε