Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Εγκλωβισμένη στη Χομς η τραυματισμένη γαλλίδα δημοσιογράφος

Λιβανική πηγή ανακοίνωσε χθες ότι η γαλλίδα δημοσιογράφος που εργάζεται για την εφημερίδα Le Figaro μεταφέρθηκε στον Λίβανο, ωστόσο στην Βηρυτό μεταφέρθηκε μόνο ο τραυματισμένος βρετανός φωτορεπόρτερ Πολ Κονρόι.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έσπευσε να επιβεβαιώσει την πληροφορία, για να αναγκασθεί στη συνέχεια να ζητήσει συγγνώμη.

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τη Συρία να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς για να επιτραπεί η “ταχεία και ασφαλής” μεταφορά της τραυματισμένης γαλλίδας δημοσιογράφου Εντίτ Μπουβιέ.

“Περιμένουμε από την κυβέρνηση της Δαμασκού να διασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την ταχεία και ασφαλή μεταφορά, δηλαδή μία άμεση κατάπαυση του πυρός”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

“Η Γαλλία έχει κινητοποιηθεί για να επιτύχει την κατά προτεραιότητα μεταφορά των δύο υπηκόων της που βρίσκονται στη Χομς, σε σύνδεση με τις συριακές αρχές, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενος στην Εντίτ Μπουβιέ και τον Ουίλιαμ Ντάνιελς.

Στη Χομς βρίσκεται επίσης και ο ισπανός δημοσιογράφος Χαβιέρ Εσπινόσα.

Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές δήλωσε σήμερα ότι οι πρώτες δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί για την τύχη των δημοσιογράφων αποτελούσαν αντίδραση σε δημοσιογραφική πληροφορία.

“Σήμερα, , παρακολουθούμε ώρα την ώρα την εξέλιξη του θέματος της απομάκρυνση των γάλλων δημοσιογράφων από τη Συρία. Αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να κάνω δηλώσεις για το θέμα, ούτε να σας δώσω τις πληροφορίες που έχουμε”, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ στη Συρία συνεχίζονται οι επιθέσεις και αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων.
Μια ισλαμιστική οργάνωση που είχε ανακοινώσει ότι ιδρύθηκε πρόσφατα, το Μέτωπο αλ Νούσρα, ανέλαβε την ευθύνη για δύο πρόσφατες αιματηρές επιθέσεις στην Δαμασκό και στο Χαλέπι στη Συρία με ένα βίντεο το οποίο δημοσιεύθηκε σε ισλαμιστικούς ιστοτόπους, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο βίντεο, διάρκειας μεγαλύτερης από 45 λεπτά, που συμπεριλαμβάνει εικόνες καταστροφής έπειτα από έκρηξη σε μια γέφυρα, η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για δύο επιθέσεις. Η μία στοίχισε τη ζωή σε 28 ανθρώπους την 10η Φεβρουαρίου στο Χαλέπι (βορειοδυτικά) και η άλλη, μια επίθεση αυτοκτονίας την 6η Ιανουαρίου στην Δαμασκό είχε 26 νεκρούς.

Ένας μαχητής της οργάνωσης, ο οποίος ανέφερε στο βίντεο ότι ονομαζόταν Αμπού αλ Μπαράα αλ Σάμι, παρουσιάστηκε ως ο καμικάζι βομβιστής της επίθεσης στην Δαμασκό, δηλώνοντας ότι επρόκειτο να κάνει την ενέργεια αυτή για να εκδικηθεί το γεγονός πως μια γυναίκα είχε «βιαστεί» από άνδρες των συριακών δυνάμεων ασφαλείας. Κάλεσε τους Σύρους να εμπλακούν στον ιερό πόλεμο. «Ο τζιχάντ σας προσφέρεται. . . δεν χρειαζόσαστε φετφάδες», είπε.

Ο επικεφαλής του Μετώπου αλ Νούσρα, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, κάλεσε από την πλευρά του να διεξαχθεί ιερός πόλεμος εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και δηλώνει «προειδοποιήσαμε για τις συνέπειες των φρικιαστικών επιθέσεων» των δυνάμεων του Άσαντ εναντίον συριακών πόλεων, ειδικά της Χομς, και προσθέτει πως «αυτό το καθεστώς δεν θα πέσει παρά μόνο με τη θέληση του Αλλάχ και την δύναμη των όπλων».

Το Μέτωπο αλ Νούσρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά την 23η Ιανουαρίου, με ένα μήνυμα του επικεφαλής του που κάλεσε σε αγώνα εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού, ανέφερε το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE.

Την 16η Φεβρουαρίου ο διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ είχε δηλώσει ότι πρόσφατες επιθέσεις στη Συρία πιθανώς έγιναν στην πραγματικότητα από την πτέρυγα της αλ Κάιντα στο Ιράκ, η οποία έχει παρεισφρήσει στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Άσαντ. Ο επικεφαλής της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι έχει εκδηλώσει την υποστήριξή του στο κίνημα εναντίον του Άσαντ.

Η βία στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 7.500 ανθρώπους από τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ασφαλείς στο Λίβανο οι τραυματισμένοι δημοσιογράφοι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε