Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Είμαστε περικυκλωμένοι από 4.700 αστεροειδείς – Ποιές χώρες κινδυνεύουν

Είμαστε περικυκλωμένοι από 4.700 αστεροειδείς – Ποιές χώρες κινδυνεύουν

Περίπου 4.700 αστεροειδείς με διάμετρο άνω των 100 μέτρων, οι οποίοι συνιστούν πιθανό κίνδυνο για τον πλανήτη μας, εκτιμάται ότι βρίσκονται σε τροχιές κοντά στη Γη και από αυτούς μόνο το 20% έως 30% έχουν ήδη εντοπιστεί (αν και για τους πιο μεγάλους το ποσοστό εντοπισμού φθάνει το 90% περίπου).

Οι αστεροειδείς αυτοί έχουν τις πιο κοντινές στον πλανήτη μας τροχιές, φθάνοντας σε απόσταση μικρότερη των οκτώ εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη.

Είναι αρκετά μεγάλοι για να διαπεράσουν την «ασπίδα» της γήινης ατμόσφαιρας και, αν πέσουν στον πλανήτη μας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές και, στη χειρότερη περίπτωση, μέχρι και την εξαφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ο αριθμός των 4.700 αποτελεί στατιστική εκτίμηση και έχει περιθώριο λάθους συν/πλην 1.500 αστεροειδείς.

Η νέα ανάλυση εκτιμά ότι είναι διπλάσιοι περίπου, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, οι δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς που έχουν τροχιές χαμηλής κλίσης, ευθυγραμμισμένες με το επίπεδο της τροχιάς του πλανήτη μας. Ειδικά αυτοί οι αστεροειδείς φαίνεται να είναι κάπως φωτεινότεροι και μικρότεροι σε σχέση με τους υπόλοιπους που έχουν τροχιές, οι οποίες τους απομακρύνουν περισσότερο από τη Γη.

Μία μελέτη από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», εκτιμά για πρώτη φορά ότι οι δέκα χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από πρόσκρουση αστεροειδούς στο μέλλον, είναι οι εξής (η σειρά δεν έχει σημασία, αλλά η μεγάλη έκταση μιας χώρας προφανώς αυξάνει τις πιθανότητες να χτυπηθεί): ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία. Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία, Φιλιππίνες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όποια χώρα δεχόταν το πλήγμα ενός σχετικά μεγάλου αστεροειδούς, θα υφίστατο καταστροφικό πλήγμα και δύσκολα θα ανέκαμπτε στη συνέχεια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε