Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Είναι γυναίκα πρωθυπουργού και εθελόντρια στον Ερυθρό Σταυρό!

Είναι γυναίκα πρωθυπουργού και εθελόντρια στον Ερυθρό Σταυρό!
Διακριτική, συνεσταλμένη και κυρίως μετριόφρων. Αυτά τα επίθετα χρησιμοποιούν, όσοι τη γνωρίζουν, για να μιλήσουν για την Ελσα Μόντι, τη σύζυγο του εντολοδόχου Πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
Αν έπειτα από μια συνάντηση στον Ερυθρό Σταυρό, στον οποίο από χρόνια δραστηριοποιείται, πρέπει να σερβιριστεί καφές ή να μαζευτούν τα χάρτινα ποτήρια, η κ. Μόντι πιάνει αμέσως δουλειά, σαν απλή εθελόντρια.
 
Γεννημένη το 1944 στο Μιλάνο (Αντονιόλι είναι το πατρικό της), η Ελσα Μόντι έκλεισε τα 67 στις 22 Οκτωβρίου. Εδώ και χρόνια, η μέλλουσα Πρώτη Κυρία της Ιταλίας κατέχει ξεχωριστό ρόλο στον Ερυθρό Σταυρό του Μιλάνου. Εχει αφιερώσει τη ζωή της στους πιο αδύναμους από το 1993, που έγινε εθελόντρια, και εδώ και δέκα χρόνια ηγείται του Γυναικείου Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού του Μιλάνου, πρώτα ως πρόεδρος, μετά ως επιθεωρήτρια και τώρα ως επίτροπος.
 
Πρόκειται για διαφορετικές ονομασίες για τα ίδια καθήκοντα, αν και η κα Μόντι δεν ενδιαφέρεται για αξιώματα, διαβεβαιώνουν και πάλι όσοι τη γνωρίζουν. Της αρκεί να την αποκαλούν εθελόντρια. «Διότι ο εθελοντισμός είναι μια εργασία», υπογράμμιζε πριν από δύο χρόνια σε συνέντευξή της, σε μια από τις σπάνιες φορές που είχε δεχθεί να μιλήσει – όχι βέβαια για τον εαυτό της, αλλά για την κοινωνική της δέσμευση.

 

Παρά τη φυσική συστολή της, βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται να οργανωθούν πρωτοβουλίες για να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τον Ερυθρό Σταυρό – από τις χριστουγεννιάτικες αγορές ώς την παραδοσιακή φιλανθρωπική συναυλία στη Σκάλα του Μιλάνου, την οποία το Γυναικείο Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού οργανώνει κάθε χρόνο τον Απρίλιο ή Μάιο.
 
Με τα έσοδα από τέτοιες πρωτοβουλίες, έχουν δημιουργηθεί στο Μιλάνο το κέντρο «Η Αγκαλιά» που λειτουργεί από το 2004 για τη δωρεάν υποστήριξη οικογενειών με παιδιά ενός ως τριών ετών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, το ημερήσιο κέντρο ηλικιωμένων «Κόκκινη Ροδιά», που λειτουργεί από το 2001, τα ιατρεία «Το Χαμόγελο», που λειτουργούν από το 2002 κοντά στο νοσοκομείο Λουΐτζι Σάκκο προσφέροντας δωρεάν οδοντιατρικές θεραπείες στους φτωχούς.

 
«Ουδέποτε στη ζωή μου ζήτησα προσωπική χάρη», εξηγούσε η Ελσα Μόντι στη συνέντευξη που είχε δώσει το 2009 στην εφημερίδα «Ιλ Τζόρνο». «Για τον εαυτό μου δεν θα ζητούσα ούτε πέντε λιρέτες», όταν όμως είναι να κάνεις το καλό, είναι σωστό να ζητάς: «Πιστεύω σ’ αυτό που κάνουμε» και εξάλλου «ποιον άλλο τρόπο έχουμε στη διάθεσή μας;», εξηγεί.
 
Συγκέντρωση κεφαλαίων και κοινωνικο-υγειονομική βοήθεια είναι τα βασικά καθήκοντα του Γυναικείου Τμήματος υπό την καθοδήγηση της μέλλουσας Πρώτης Κυρίας. Στις δύσκολες περιόδους, εργάζεται «από το πρωί ώς το βράδυ», έλεγε στη συνέντευξη, ακόμη και με κόστος να αφήνει «άδειο το ψυγείο στο σπίτι». «Ευτυχώς ο σύζυγός μου είναι πολύ ανεκτικός», πρόσθετε. «Ωστόσο, όταν έρχονται τα εγγονάκια, ο χρόνος όλων μας περιορίζεται…».
 
 
 
Πηγή: “Τα Νέα”
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε