Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

“Είτε είναι στη νότια Τρίπολη, είτε έχει φύγει” λέει για τον Καντάφι ο πρώην Νο2 του καθεστώτος – Τη Σύρτη βομβάρδισε το ΝΑΤΟ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Ηχογραφημένη ομιλία του Λίβυου ηγέτη, καλεί τις φυλές να “εξαγνίσουν” την Τρίπολη
– Θρίλερ με την τύχη του – Οι εξεγερμένοι υποστηρίζουν πως τον έχουν περικυκλώσει σε διαμέρισμα μαζί με τους γιούς του
– Ο πρώην Νο2 του καθεστώς λέει ότι είτε έχει διαφύγει στη νότια Τρίπολη είτε στην έρημο
– Μαζικές εκτελέσεις αμάχων και στρατιωτών – 20.000 οι νεκροί από την έναρξη της εξέγερσης
– Βρήκαν τρόφιμα, φάρκαμα και ένα… λεύκωμα αφιερωμένο στην Κοντολίζα Ράις στο κρησφύγετό του!

Έφτασε η στιγμή του τέλους ή πάλι θα καταφέρει ο Μουαμάρ Καντάφι να διαφύγει τη σύλληψη; Είναι όντως ο άνδρας που πολιορκείται από ομάδα ανταρτών σε συγκρότημα διαμερισμάτων ο Λίβυος ηγέτης;

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ομάδα εξεγερμένων ανταλλάσσουν πυρά με πιστούς του καθεστώτος. Πιστεύουν, ότι στο κτίριο βρίσκεται ο Καντάφι μαζί με κάποιους από τους γιους του.

“Είναι μαζί. Βρίσκονται μέσα σε μια μικρή τρύπα”, δήλωσε ο Μουχάμαντ Γκομάα, ένας από τους αντικαθεστωτικούς. “Σήμερα τελειώνουμε. Σήμερα θα το τελειώσουμε αυτό”, προσέθεσε.

O Άμπντελ Σαλάμ Τζαλούντ, πρώην Νο2 του καθεστώτος, εκτίμησε πάντως ότι ο Καντάφι είτε βρίσκεται στη νότια Τρίπολη είτε ήδη έχει διαφύγει στην έρημο.

“Γύρω του υπάρχουν μόνο τέσσερα άτομα, υπάρχουν δύο πιθανότητες: είτε κρύβεται στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, είτε έχει φύγει εδώ και κάποιο καιρό” ανέφερε ο Τζαλούντ, ο πρώην πρωθυπουργός του Καντάφι ο οποίος αποστάτησε προ ημερών.

Στην πρώτη περίπτωση, υπάρχει μέρος στα νότια της Τρίπολης “έως ότου οι δρόμοι να ανοίξουν πάλι και τότε να βγει, ίσως μεταμφιεσμένος σε γυναίκα ή σε κάτι άλλο για να φύγει από την πρωτεύουσα”, σημείωσε ο Τζαλούντ.

“Η δεύτερη πιθανότητα είναι ότι έχει ήδη φύγει εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα και βρίσκεται είτε στα σύνορα με την Αλγερία, είτε στη Σύρτη ή στη Σέμπχα και έπειτα θα διασχίσει την έρημο” πρόσθεσε.

Νωρίτερα, οι εξεγερμένοι εισέβαλαν στη συνοικία Αμπού Σαλίμ της Τρίπολης, ένα από τα προπύργια των δυνάμεων που είναι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι, μετά από αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ σε ένα κτίριο στην περιοχή, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Reuters.

Οι αντάρτες έψαχναν όλα τα σπίτια για να εντοπίσουν ελεύθερους σκοπευτές και έβγαιναν από αυτά με δεκάδες αιχμαλώτους, δήλωσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονται.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, κανάλι που παραμένει πιστό στον Μουαμάρ Καντάφι, μετέδωσε ότι αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν την γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη, Σύρτη.

Κάλεσμα στις φυλές: Βγείτε στους δρόμους
Σε μια σύντομη ηχογραφημένη ομιλία του που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα που εξακολουθούν να υποστηρίζουν το καθεστώς, ο Μουαμάρ Καντάφι κάλεσε όλες τις φυλές της Λιβύης να κάνουν πορεία και να εκδιώξουν αυτό που χαρακτήρισε ως ξένους πράκτορες από τη χώρα.

«Η Λιβύη είναι για τον λιβυκό λαό και όχι για τους πράκτορες, ούτε για τον ιμπεριαλισμό, ούτε για τη Γαλλία, ούτε για τον Σαρκοζί, ούτε για την Ιταλία. Η Τρίπολη είναι για σας, και όχι για εκείνους οι οποίοι στηρίζονται στο ΝΑΤΟ», είπε και ζήτησε από τους υποστηρικτές του να κάνουν πορεία στην Τρίπολη και να “εξαγνίσουν” την πρωτεύουσα από τους αντάρτες τους οποίους κατήγγειλε ως “αρουραίους, σταυροφόρους και απίστους”.

Και όλα αυτά ενώ ξαφνικά εμφανίστηκε ο Μούσα Ιμπραχίμ, εκπρόσωπος του λιβυκού καθεστώτος, ο οποίος είχε επίσης χαθεί από προσώπου γης τις τελευταίες μέρες. “Ο Μουαμάρ Καντάφι βρίσκεται στη Λιβύη και ηγείται της μάχης κατά των ανταρτών. Το ηθικό του είναι υψηλό”, δήλωσε ο Ιμπραχίμ, σύμφωνα με το Associated Press.

Ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι σφοδρές μάχες ξέσπασαν νωρίτερα στο κέντρο της Τρίπολης, με βαριές ανταλλαγές πυρών πολυβόλων μεταξύ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και στρατιωτών που είναι πιστοί στον συνταγματάρχη Καντάφι. “Σημειώνονται ανταλλαγές πυρών και είναι πολύ επικίνδυνα”, δήλωσε στρατιώτης των αντικαθεστωτικών σε σημείο ελέγχου.

Η ανταλλαγή πυρών σημειώνεται κοντά στο ξενοδοχείο Corinthia, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την κεντρική Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης.

Ο ανταποκριτής του Reuters που βρίσκεται στο ξενοδοχείο μετέδωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί που έχουν ανέβει στην οροφή του κτιρίου πυροβολούν εναντίον ελεύθερων σκοπευτών του καθεστώτος που βρίσκονται σε κοντινά κτίρια. Οι εξεγερμένοι που βρίσκονται μπροστά από το ξενοδοχείο χρησιμοποιούν αντιαεροπορικά όπλα και αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες κατά των ελεύθερων σκοπευτών του καθεστώτος.

20.000 οι νεκροί!
Συγκλονίζει ο αριθμός των νεκρών που έχουν χάσει ζωή τους από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εξέγερση κατά του καθεστώτος Καντάφι! Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τον Τζαζίλ.

Διαβεβαίωσε δε ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος, καθώς “ως πρώην μέλος του καθεστώτος, γνωρίζω καλά ότι τα όπλα αυτά είναι πλέον άχρηστα”.

Τεράστια αποθέματα σε φάρμακα και τρόφιμα
Ανακαλύφθηκαν από τους εξεγερμένους στο κρησφύγετο του Μουαμάρ Καντάφι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, το απόθεμα του Καντάφι σε τρόφιμα επαρκεί για να τραφεί μία πόλη δύο φορές μεγαλύτερη από την Τρίπολη, η οποία έχει πληθυσμό 2 εκατομμυρίων, ενώ τα φάρμακα καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρης της χώρας για ένα έτος.

“Ο Μουάμαρ Καντάφι σκοπίμως εμπόδιζε τους Λίβυους να έχουν πρόσβαση στις προμήθειες αυτές, κάνοντάς τους να ζουν στην πείνα” πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει πού ακριβώς βρίσκονται αυτές οι προμήθειες. Είπε επίσης ότι βρέθηκε μία “σημαντική ποσότητα” καυσίμων σε παράκτιο διυλιστήριο στην Ζαουΐγια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραλίγο να πιάσουν τον Καντάφι! – Τον έχασαν για λίγα λεπτά

Παντού θάνατος: η Τρίπολη απέραντο νεκροτομείο – ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ φωτογραφίες

Το “Μεγάλο Ποτάμι” που προστατεύει τον Μουαμάρ Καντάφι

Κοντολίζα, αγάπη μου! – Ο «έρωτας» του Καντάφι για την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

Μέσα στο παλάτι του Καντάφι – Η χλιδή σε όλο της το μεγαλείο – φωτο

Τι απέγιναν οι αμαζόνες του Καντάφι μετά την πτώση – Ποια αυτοκτόνησε ενώπιον του;

Ελεύθεροι οι Ιταλοί δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί

Επικήρυξαν τον Καντάφι νεκρό ή ζωντανό -Φήμες πως σκοτώθηκε ο γιός του, Μοχάμεντ – Αυτομόλησε και ο Νο2 της υπηρεσίας πληροφοριών


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε