Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Έκανε μήνυση στη Βρετανία γιατί τον… έριξε τα χέρια του Καντάφι

ΦΩΤΟ REUTERS

Βασανίστηκε στις φυλακές της Λιβύης από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι. Κατηγορεί τη Βρετανία πως τον παρέδωσε τον Συνταγματάρχη και τώρα στρέφεται δικαστικά εναντίον της.

Πρόκειται για τον ηγέτη του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τρίπολης, Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ.

Το 2004, όταν ακόμη ήταν αρχηγός της Ισλαμικής Μαχητικής Λιβυκής Ομάδας που στρεφόταν κατά του Καντάφι, οι βρετανικές αρχές των παράδωσαν, όπως ισχυρίζεται, στο λιβυκό καθεστώς. Στις φυλακές του έκαναν βασανιστήρια και το Λονδίνο είναι συνυπεύθυνο για όσα πέρασε ο Μπελχάτζ.

Λίγο πριν τη σύλληψη του, Μπελχάτζ ζούσε στο Πεκίνο μαζί με τη σύζυγό του, Φατίμα Μπουσάρ. Επειδή όμως φοβόταν ότι τον παρακολουθούσαν, αποφάσισε να φύγουν για τη Βρετανία. Όμως αντί να φτάσει στο Λονδίνο, τον απέλασαν στη Μαλαισία και κατόπιν στην Ταϊλάνδη όπου κρατήθηκε «πιθανότατα σε αμερικανική μυστική φυλακή» και τον μεταχειρίστηκαν «βάρβαρα».

Επικαλούμενοι έγγραφα που βρέθηκαν στη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος του Καντάφι, οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι η Βρετανία ενημέρωσε τη Λιβύη για την παρουσία του ζεύγους στη Μαλαισία και βοήθησε στον επαναπατρισμό του στη Λιβύη με αμερικανική πτήση.

Ο Μπελχάτζ έμεινε για έξι χρόνια σε μια από τις πιο σκληρές φυλακές της Λιβύης και στο διάστημα αυτό τον ανέκριναν πολλές φορές, κυρίως Βρετανοί. Η Φατίμα Μπουσάρ φυλακίστηκε για τρεις μήνες και κατόπιν, επειδή ήταν έγκυος και επρόκειτο να γεννήσει, αφέθηκε ελεύθερη.

Ο Μαρκ Άλεν, τότε υπεύθυνος της αντιτρομοκρατικής στους κόλπους των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, σε μια επιστολή που βρέθηκε πρόσφατα στη Λιβύη φέρεται να ευχαριστεί τους Λίβυους για την υπόθεση αυτή.

«Οι πληροφορίες που αφορούν τον Άμπου Αμπντ Αλάχ Σαντίκ (το ψευδώνυμο του Μπελχάτζ στην οργάνωση) προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ξέρω ότι δεν πλήρωσα το αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Λιβύη, όμως νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να απευθυνθώ σε εσάς για το θέμα αυτό και είμαι ευγνώμων για τη βοήθεια που μας δώσατε», γράφει ο Άλεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η οικογένεια του Καντάφι προσπάθησε να διαφύγει στο Μεξικό

Η στιγμή της σύλληψης του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι – Video και φωτό

Ο πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης φοβάται για την ζωή του

‘Επιασαν και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Καντάφι

Ο οδηγός του Καντάφι για τις τελευταίες στιγμές του: “Φαινόταν σαν να μην ήξερε τι να κάνει”

Η κηδεία του Καντάφι – Δείτε το βίντεο

Η τελευταία επιστολή Καντάφι: «Σίλβιο, σταμάτησε τους!»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε