Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Εκδόθηκαν τα ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών

Εκδόθηκαν τα ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας εξέδωσε ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού τομέα, παρέχοντας την πρώτη χρηματοπιστωτική βοήθεια αφότου ιδρύθηκε, πριν από δύο μήνες.

Τα ομόλογα, η ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται σε 39,5 δισ. ευρώ, πρόκειται να σταλούν στον ισπανικό εποπτικό φορέα FROB, αρμόδιο για την ανασυγκρότηση των τραπεζών στην Ισπανία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε στο Λουξεμβούργο ο ΕΜΣ.

Τα 18 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia, τα 9 δισ. ευρώ για την Catalunya Banc, τα 5,4 δισ. ευρώ για την Novagalicia Banco και τα 4,5 δισ. ευρώ στην Banco de Valencia.

Περίπου 2,5 δισ. ευρώ, θα διατεθούν στην Sareb, την “κακή τράπεζα” η οποία θα διαχειριστεί εφεξής τα “τοξικά” στοιχεία ενεργητικού του τραπεζικού τομέα.

Οι τέσσερις εθνικοποιημένες τράπεζες ήταν αυτές που είχαν εκτεθεί περισσότερο στη “φούσκα” των ακινήτων στην Ισπανία κι επλήγησαν περισσότερο από την κατάρρευση του τομέα το 2007.

“Ο ΕΜΣ άρχισε πλέον να εκπληρώνει ενεργά τον ρόλο του, ως ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης στην ευρωζώνη”, ανέφερε ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα αυτήν τη χρηματοπιστωτική βοήθεια την Δευτέρα, αφού το Eurogroup είχε δώσει το πράσινο φως την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίτερα σήμερα, το ισπανικό δημόσιο αποκόμισε μικτά αποτελέσματα κατά τη δημοπράτηση χρεογράφων του ονομαστικής αξίας 4,3 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας μεν καλύτερα επιτόκια για τα τριετή και δεκαετή ομόλογά του, αλλά υψηλότερα επιτόκια για τα πενταετή.

Επιπλέον δεν κατέστη εφικτό να εξασφαλιστούν τα 4,5 δισ. ευρώ τα οποία είχε κατά νου η κυβέρνηση στη Μαδρίτη δημοπρατώντας τα ανωτέρω 3ετή, 5ετή, 10ετή ομόλογα.

Το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων μελών του νότου της ευρωζώνης έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς υπήρξε αισιοδοξία στις αγορές μετά τις συμφωνίες για το ελληνικό χρέος και την βοήθεια γι ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Ωστόσο η κατάσταση στις αγορές ενδέχεται να μεταβληθεί λόγω της αποτυχίας της ΕΕ να συμφωνήσει για την κοινή εποπτεία όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με αναλυτές.

Διαβάστε

Ραχόι: Περίπλοκη η επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε