Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Εκδόθηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζδεμόν

Πουτζδεμόν
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η Ισπανίδα δικαστής, Κάρμελ Λαμέλα, εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος έχει φύγει στο Βέλγιο.

Η δικαστής απέρριψε επίσης το αίτημα του Πουτζδεμόν να καταθέσει μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Η βελγική δικαιοσύνη “θα εξετάσει” το ένταλμα σύλληψης, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, επιβεβαιώνοντας ότι οι βελγικές αρχές έχουν λάβει το ένταλμα.

“Θα το εξετάσουμε, κατόπιν θα το αναθέσουμε σε ανακριτή”, εξήγησε ο Έρικ Βαν ντε Σάιπτ.

Λίγο νωρίτερα, ο Πουτζδεμόν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι οι ισπανικές δικαστικές αρχές είναι πλέον πολιτικοποιημένες.

«Δεν θα αποφύγω τη Δικαιοσύνη. Θα παρουσιαστώ ενώπιον των δικαστικών αρχών, αλλά ενώπιον των πραγματικών δικαστικών αρχών» τόνισε ο Πουτζδεμόν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF και προβλήθηκε σήμερα.

«Είπα στον δικηγόρο μου να μεταφέρει στις δικαστικές αρχές του Βελγίου ότι είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ» επισήμανε. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι είναι «αρκετά σαφές ότι οι δικαστικές αρχές της Ισπανίας έχουν γίνει πολιτικοποιημένες».

Δημοσιογράφος του RTBF γνωστοποίησε νωρίτερα ότι ο καθαιρεθείς ηγέτης της ισπανικής περιφέρειας θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου και προτίθεται να πραγματοποιήσει εκστρατεία από το εξωτερικό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις