Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Έκκληση για υπομονή κάνει ο στρατηγός Μπασπούγ στον αγώνα κατά των Κούρδων

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Τουρκία. Ο στρατηγός Μπασμπούγ λέει πως χρειάζεται υπομονή στον αγώνα κατά των Κούρδων ανταρτών και πως χρησιμοποιήθηκαν ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροπλάνα εναντίον των Κούρδων του PKK στο Ιράκ.

 

Ο αρχηγός του τουρκικού στρατού στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ ζήτησε σήμερα να υπάρξει υπομονή στον αγώνα εναντιον των κούρδων αναταρτών μετά τις φονικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου, ενώ οι κύριοι ηγέτες της χώρας συνεδριάζουν στην Άγκυρα για να συζητήσουν την αύξηση των ανταρτικών επιθέσεων.
 
“Είμαστε εντελώς αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατική οργάνωση μέχρι να εκμηδενιστεί. Η μάχη αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη μάχη και απαιτεί υπομονή”, δήλωσε ο στρατηγός Μπασμπούγ.
 
Δώδεκα τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε επιθέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη νοτιοανατολική Τουρκία.
 
Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων πρόσθεσε πως ο αγώνας εναντίον των ανταρτών πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα ασφαλείας και οικονομικές πρωτοβουλίες υπέρ της κουρδικής κοινότητας, που αριθμεί περίπου 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε συνολικό πληθυσμό περίπου 73 εκατομμυρίων.
 
Ο στρατηγός Μπασμπούγ υπογράμμισε ωστόσο “ότι θα ήταν εσφαλμένο να πιστέψει κανείς ότι η τρομοκρατία θα εξαλειφθεί μόνο παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα στον οικονομικό και τον κοινωνικοπολιτιστικό τομέα, όσο η τρομοκρατική οργάνωση διατηρεί ένοπλα στοιχεία” στις τάξεις της.
 
Σήμερα το πρωί, ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ κάλεσε τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Άμυνας Βετσντί Γκονιούλ, τον υπουργό Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, καθώς και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Ο στρατηγός Μπασμπούγ επρόκειτο να συμμετάσχει στη συνεδρίαση αυτή.
 
Εξάλλου ο στρατηγός Μπασμπούγ δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το Ανατολή, πως ο τουρκικός στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροπλάνα για να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις μετακινήσεις των κούρδων ανταρτών μέσα στα βουνά του βορείου Ιράκ.
 
“Στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ημερών, αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τα συστήματά μας Heron (…), τα συστήματα επιτήρησης που αγοράσαμε από το Ισραήλ, στο βόρειο Ιράκ”, δήλωσε ο στρατηγός Μπασμπούγ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Τσανακκαλέ (βορειοδυτική Τουρκία).
 
Τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται “σε μια ορισμένη απόσταση μέσα στο βόρειο Ιράκ, σε συντονισμό με τους Αμερικανούς”, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι τα αεροσκάφη κατευθύνονται “από δικό μας προσωπικό”.
 
Ο τουρκικός Τύπος είχε αναφερθεί πρόσφατα σε πιθανές δυσκολίες στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροπλάνων, τα οποία παρελήφθησαν το Μάρτιο, μετά την εσπευσμένη αποχώρηση των ισραηλινών τεχνικών από την Τουρκία. Οι τελευταίοι ανακλήθηκαν στο Ισραήλ εξαιτίας της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών μετά το θάνατο στις 31 Μαΐου εννέα Τούρκων σε επιδρομή ισραηλινών κομάντος εναντίον ενός διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
 
Ο στρατηγός Μπασμπούγ διέψευσε επίσης ότι μια αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών είναι η αιτία του φονικού απολογισμού του Σαββατοκύριακου, στη διάρκεια του οποίου η τουρκική αεροπορία διεξήγαγε επίσης αεροπορικές επιδρομές εναντίον βάσεων του PKK στο Ιράκ.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε