Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Έκκρυθμη η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού

Έκκρυθμη η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού

Το αεροσκάφος του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Γκμπάγκμπο καθηλώθηκε σε γαλλο-ελβετικό αεροδρόμιο κατόπιν σχετικού αιτήματος των “νόμιμων αρχών” της χώρας του, ανακοίνωσε το Παρίσι.

Το αεροσκάφος του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο καθηλώθηκε στο αεροδρόμιο της Βασιλείας-Μουλχάουζ σε ανταπόκριση σε αίτημα των “νόμιμων αρχών” της Ακτής Ελεφαντοστού, δηλαδή του στρατοπέδου του Αλασάν Ουατάρα, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το αεροδρόμιο αυτό εκμεταλλεύονται από κοινού η Γαλλία και η Ελβετία. Το αεροσκάφος του Γκμπάγκμπο βρισκόταν εκεί για έλεγχο συντήρησης.

“Οι νόμιμες αρχές μας ζήτησαν την ακινητοποίηση του αεροσκάφους και ακριβώς αυτό κάναμε σε ανταπόκριση στο αίτημα αυτό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Το αεροσκάφος βρισκόταν εκεί για να υποβληθεί σε έλεγχο από την εταιρεία Jet Aviation, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή και τη συντήρηση ιδιωτικών αεροσκαφών, διευκρινίζει στην ιστοσελίδα της η ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Στο μεταξύ, ο εκλεγμένος πρόεδρος Αλασάν Ουατάρα ζήτησε την πραγματοποίηση από τη Δευτέρα γενικής απεργίας στη χώρα έως ότου ο απερχόμενος πρόεδρος Λοράν Γκμπάγκμπο εγκαταλείψει την εξουσία.

Η Ακτή Ελεφαντοστού αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, τις οποίες κέρδισε σύμφωνα με την ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή της χώρας ο Αλασάν Ουατάρα. Ωστόσο το Συνταγματικό Συμβούλιο της Ακτής Ελεφαντοστού ακύρωσε τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία είχε αναγνωρίσει ο ΟΗΕ, και ανακήρυξε νικητή των εκλογών τον Λοράν Γκμπάγκμπο.

Η νίκη του Ουατάρα έχει αναγνωριστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε