Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Έκλεισε αντιδραστήρα παραγωγής πλουτωνίου η Ρωσία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Λίγες μέρες μετά την υπογραφή της συνθήκες για την πυρηνική ασφάλεια, η Ρωσία προχώρησε στο κλείσιμο αντιδραστήρα ικανού να παράγει πλουτώνιο για οπλικά συστήματα.

Πρόκειται για τον τελευταίο αντιδραστήρα τέτοιου είδους που υπάρχει στο κόσμο και λειτουργούσε από το 1964 στη Ζελέζνογκορσκ, πόλη της Σιβηρίας.

Η Μόσχα εγκατέλειψε την παραγωγή πλουτωνίου για οπλικά συστήματα το 1995. Έκτοτε, ο αντιδραστήρας στην Ζελέζνογκορσκ παρήγαγε μόνο ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση. Δύο άλλοι αντιδραστήρες ικανοί να παράγουν πλουτώνιο για οπλικά συστήματα είχαν κλείσει το 1992.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και η Αμερικανίδα ομόλογός του Χίλαρι Κλίντον υπέγραψαν, την περασμένη Τρίτη στην Ουάσινγκτον, συμφωνία με την οποία κάθε χώρα προβλέπεται να καταστρέψει 34 μετρικούς τόνους πλουτωνίου για οπλικά συστήματα από το 2018.

Ο Σεργκέι Κιριγένκο, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, εκτιμά ότι η συμφωνία θα κοστίσει στη Ρωσία 2,5 με 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να δώσουν στην Ρωσία 400 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της προσπάθειας της Μόσχας. Με την ποσότητα του πλουτωνίου που θα καταστραφεί θα μπορούσαν να κατασκευασθούν περί τα 17.000 πυρηνικά όπλα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε