Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Εκλογές Γερμανία: Αδικαιολόγητα… αισιόδοξος ο Σουλτς: «Μπορώ να κερδίσω» – Τεράστια παραμένει η διαφορά

Εκλογές Γερμανία: Αδικαιολόγητα… αισιόδοξος ο Σουλτς: «Μπορώ να κερδίσω» – Τεράστια παραμένει η διαφορά

Αισιόδοξος ότι μπορεί να κάνει την ανατροπή και να επικρατήσει στις γερμανικές εκλογές δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, λίγες ώρες πριν το καθοριστικό debate που θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ. Παραμένει χαώδης η διαφορά.

«Οι αναποφάσιστοι φθάνουν το 46%. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι μπορώ να κερδίσω τις εκλογές», είπε ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βγει νικητής από την εκλογική αναμέτρηση στις 24 Σεπτεμβρίου.

Το λάθος της Μέρκελ σύμφωνα με τον Σουλτς

Ο Μάρτιν Σουλτς επέρριψε λάθη για τη διαχείριση στην έξαρση του προσφυγικού τον Σεπτέμβριο του 2015.

«Το λάθος της κ. Μέρκελ ήταν ότι δεν βρίσκονταν σε επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά ότι τους ενημέρωσε εκ των υστέρων (σσ. για το άνοιγμα των γερμανικών συνόρων σε πρόσφυγες).

Έτσι, χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία λένε σήμερα πως τότε κανείς δεν μας ρώτησε, το πρόβλημα είναι αποκλειστικά γερμανικό».

Σε ερώτημα πώς θα διαχειρίζονταν ο ίδιος το προσφυγικό το 2015, ο Μάρτιν Σουλτς είπε στην Bild: «Θα έλεγα στους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεν μπορούν όλοι οι πρόσφυγες να πάνε σε Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα.

Είτε θα γίνει δίκαιη κατανομή σε όλες τις χώρες-μέλη, είτε η Γερμανία θα θέσει εν αμφιβόλω τον προϋπολογισμό της ΕΕ», υπογράμμισε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών.

Νέα δημοσκόπηση: Μικρή μείωση της διαφοράς αλλά και πάλι… χάος!

Ανακάμπτει ελαφρά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) το ποσοστό του οποίου ανέρχεται πλέον σε 24% (+1% περισσότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση) και παραμένει στάσιμο το Χριστιανoδημοκρατικό (CDU) με ποσοστό 38%, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Enmid, η οποία έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.

Tρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Αριστερά (Die Linke) με 9% και ακολουθούν το Φιλελεύθερο (FDP), οι Πράσινοι (Die Gruenen) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 8%.

Σχεδόν double score για Μέρκελ…

Εάν ο/η καγκελάριος εκλεγόταν απευθείας από το λαό, τότε την κ. Μέρκελ θα ψήφιζε το 50%, ενώ τον κ. Σούλτς το 25%. Η διαφορά παραμένει μεγάλη στην υποθετική αυτή περίπτωση, εντούτοις η νυν καγκελάριος χάνει 1% (από 51%), ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος αυξάνει το ποσοστό του κατά 3% (στην προηγούμενη δημοσκόπηση ήταν 22%).

Eν όψει της σημερινής τηλεμαχίας των δύο υποψηφίων καγκελαρίων, πάντως, οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 86% ότι θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών και μόνο το 14% απάντησε αρνητικά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις