Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εκλογές στη Δυτική Οχθη

Εκλογές στη Δυτική Οχθη

Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στη Δυτική Όχθη για τις δημοτικές εκλογές, τις πρώτες παλαιστινιακές εκλογές που διεξάγονται μετά τις βουλευτικές του 2006 στις οποίες επικράτησε η ισλαμιστική Χαμάς στη Γάζα, η οποία μποϊκοτάρει τις σημερινές εκλογές.

Η ψηφοφορία περιορίζεται στη Δυτική Όχθη, σε 91 από τους 353 δήμους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του εδάφους. Οι έδρες έχουν ήδη εξασφαλιστεί σε 181 τοποθεσίες, όπου υπάρχει μόνο μια λίστα, οι υπόλοιπες θα οριστούν αργότερα λόγω έλλειψης λίστας υποψηφίων, ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή.

Σχεδόν 900 εκλογικά τμήματα θα μείνουν ανοιχτά έως τις 19.00 τοπική ώρα.

Συνολικά σχεδόν 4.700 υποψήφιοι, εκ των οποίων το 25% γυναίκες, σε τουλάχιστον 300 λίστες, διεκδικούν την ψήφο μισού εκατομμυρίου εκλογέων για σχεδόν 1.000 έδρες, σύμφωνα με την επιτροπή. Στη Χεβρώνα, στο νότο, μια από τις λίστες έχει μόνο γυναίκες υποψήφιες.

Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά οι ψηφοφόροι καλούνται να αφήσουν κινητά τηλέφωνα και φωτογραφικές μηχανές στην είσοδο του εκλογικού τμήματος.

Καθώς δεν συμμετέχει στις εκλογές η Χαμάς, η οποία ελέγχει την πλειοψηφία στο Νομοθετικό Συμβούλιο (Κοινοβούλιο), η αναμέτρηση επικεντρώνεται μεταξύ των υποψηφίων της Φάταχ, ανεξάρτητων και μελών διαφόρων αριστερών κομμάτων όπως το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Οι εκλογές αυτές θα είναι επίσης ένα τεστ για την πειθαρχία και τις σχέσεις εσωτερικών δυνάμεων στο κίνημα Φάταχ, το οποίο απέκλεισε ή έκανε δεκτή την παραίτηση αρκετών δεκάδων μελών του που διεκδικούν την ψήφο από λίστες αντίπαλων παρατάξεων. Στη βόρεια πόλη Ναμπλούς, για παράδειγμα, ένας πρώην δήμαρχος, υποψήφιος σε ανεξάρτητη λίστα, αναμετράται με τον επίσημο υποψήφιο του κινήματος.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε