Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εκλογές την 1η του Δεκέμβρη στο Κουβέιτ

Εκλογές την 1η του Δεκέμβρη στο Κουβέιτ

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ προκήρυξε σήμερα βουλευτικές εκλογές για την 1η Δεκεμβρίου στη διάρκεια μιας έκτακτης συνάντησης του υπουργικού συμβουλίου, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μία ημέρα μετά την τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

«Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα διάταγμα για την τροποποίηση του άρθρου 2 του εκλογικού νόμου που αφορά το εκλογικό σύστημα και ένα άλλο διάταγμα που καλεί τους Κουβεϊτιανούς να εκλέξουν νέα εθνοσυνέλευση την 1η Δεκεμβρίου», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σάμπαχ αλ Άχμαντ αλ Σάμπαχ, ζήτησε χθες Παρασκευή από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου, μια απόφαση που επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση, η οποία απείλησε να μποϊκοτάρει τις εκλογές.

Ο εμίρης δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή για να «διασφαλίσει την εθνική ενότητα», καθώς ο εκλογικός νόμος συμβάλει στον διαχωρισμό του Κουβέιτ βάσει δογμάτων και φυλών.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε διαδηλώσεις αύριο Κυριακή μετά την απόφαση του εμίρη, παρά την αυστηρή προειδοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών κατά οποιασδήποτε παράνομης διαδήλωσης.

Ο εκλογικός νόμος, που υιοθετήθηκε το 2006 έπειτα από διαδηλώσεις που είχε διοργανώσει η αντιπολίτευση, χώριζε το Κουβέιτ σε πέντε περιφέρειες κάθε μία από τις οποίες εξέλεγε 10 βουλευτές. Σύμφωνα με τον νόμο εκείνο κάθε ψηφοφόρος μπορούσε να επιλέξει έως και τέσσερις υποψήφιους.

Με την τροποποίηση η κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό των υποψηφίων που μπορούν να επιλέξουν οι ψηφοφόροι σε έναν ή δύο.

Οι εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου είναι οι δεύτερες που διεξάγονται φέτος και οι πέμπτες από το 2006.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε