Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Έκοψαν στον αέρα τον κινέζο πρωθυπουργό!

Έκοψαν στον αέρα τον κινέζο πρωθυπουργό!
Το Πεκίνο δηλώνει πρόθυμο να συνδράμει την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση χρέους, μόνο που… οι δηλώσεις του Ουέν Ζιαμπάο κόπηκαν στη μετάδοση
Η Κίνα πρόκειται να «διαδραματίζει τον δικό της ρόλο» για να συνδράμει την Ευρώπη στην κρίση χρέους που τη μαστίζει, διαβεβαίωσε σήμερα ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Ζιαμπάο, μετά το πέρας της 15ης Σινοευρωπαϊκής Διάσκεψης.
 
«Η Κίνα θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει τον δικό της ρόλο προκειμένου να συνδράμει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη με τα κατάλληλα μέτρα», δήλωσε ο Ουέν στην ομιλία του ενώπιον της Ένωσης των επικεφαλής των ευρωπαίων επιχειρηματιών.
 
Όπως τόνισε ο Ουέν και μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία της ΕΕ, τόσο η χώρα του όσο και οι 27 απορρίπτουν κάθε ιδέα προστατευτισμού: «Αμφότεροι ακολουθούμε ελεύθερες και ανοικτές οικονομικές κι εμπορικές πολιτικές, απορρίπτοντας τον εμπορικό προστατευτισμό κι εργαζόμαστε προς την προώθηση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης», τόνισε.
 
Ο ίδιος υπογράμμισε πως πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι ικανή να υπερβεί την κρίση χρέους και πως η Κίνα θα συνεχίσει να επενδύει στα κρατικά χρέη της Ευρώπης.
 
«Η Ευρώπη βρίσκεται στον ορθό δρόμο για την υπέρβαση των προβλημάτων χρέους και αυτό που είναι σήμερα σημαντικό είναι η πλήρης εφαρμογή των πολιτικών μέτρων», δήλωσε ο Ουέν.
 
Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι που επέπρωτο να καλύψουν την επίσκεψη του Ουέν, για την οποία είχε αποκλεισθεί συνέντευξη Τύπου, βρέθηκαν σε ακόμη δυσκολότερη θέση για να επιτελέσουν το έργο τους όταν είδαν επιπλέον να διακόπτεται η απευθείας μετάδοση των δηλώσεων του Ουέν τη στιγμή που αυτός επρόκειτο να θίξει τα τρωτά σημεία ανάμεσα στις σχέσεις των δύο πλευρών.
 
Μετά την εκτεταμένη μετάδοση των δηλώσεων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, οι επίσημες οπτικοακουστικές υπηρεσίες διέκοψαν απότομα τη μετάδοση όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός περαίωσε την αναφορά του στις θετικές πτυχές της διμερούς συνεργασίας και ξεκίνησε να απαριθμεί τα σημεία τριβής της χώρας του με την Ευρώπη.
 
Μόλις ο Ουέν εξέφρασε την «βαθιά» του θλίψη για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στα όπλα και το γεγονός ότι η χώρα του δεν χαίρει της ισότιμης αναγνώρισης της θέσης της στις οικονομικές αγορές—που η ίδια αξιώνει από καιρό—η φράση του διακόπηκε προτού ολοκληρωθεί.
 
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, «οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες ειδοποιήθηκαν πως είχε τελειώσει το δημόσιο τμήμα των δηλώσεων» και κατά συνέπειαν διέκοψαν την προβολή.
 
Οι εκάστοτε διμερείς συναντήσεις της ΕΕ έχουν αποβεί προβληματικές και στο παρελθόν όσον αφορά την κάλυψή τους, δεδομένου ότι οι αντιπρόσωποι των άλλων πλευρών πάντοτε μιλούν τελευταίοι και δεν έχει επισημανθεί σαφώς σε ποιο χρονικό σημείο τελειώνει το δημόσιο μέρος και πότε ξεκινούν οι κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε