Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Εκρήξεις σήμερα το πρωί στην Τρίπολη – Παραλήρημα Καντάφι με φόντο τα συντρίμμια – Δείτε το βίντεο

Ο διεθνής συνασπισμός συνέχισε τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο συνταγματάρχης Καντάφι εμφανίστηκε εκ νέου ενώπιον οπαδών του στην Τρίπολη.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τη συμμετοχή της στις αεροπορικές επιχειρήσεις και θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων μέσα στις επόμενες ημέρες, ύστερα από συμφωνία μεταξύ των εταίρων της για τον καθοριστικό ρόλο που πρέπει να έχει το ΝΑΤΟ.

Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην Τρίπολη, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ. Δεν έγινε σαφές πού σημειώθηκαν οι εκρήξεις στη λιβυκή πρωτεύουσα, σύμφωνα με το CΝΝ που πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν αντιαεροπορικά πυρά. Οι δυνάμεις του συνασπισμού βομβάρδισαν την Τρίπολη με πυραύλους Κρουζ τις τελευταίες νύχτες.

Λίγο μετά η λιβυκή τηλεόραση παρουσίασε τον Μουάμαρ Καντάφι να μιλά σε οπαδούς του από ένα από τα κτίρια της κατοικίας του στο Μπαμπ ελ-Αζιζίγια στην Τρίπολη, που επλήγη την Κυριακή από πύραυλο.

Ο Καντάφι δήλωσε ότι η χώρα του είναι “έτοιμη για τη μάχη είτε αυτή είναι μακρά είτε σύντομη. Θα νικήσουμε σε αυτή τη μάχη”, είπε πριν τονίσει ότι “οι μάζες είναι ισχυρότερες από τα αντιαεροπορικά πυρά”.

Την Τρίτη ο λίβυος πρωθυπουργός αλ Μπαγκντάντι Αλ Μαχμούντι κήρυξε κατάπαυση του πυρός για τρίτη φορά. Τις δύο προηγούμενες φορές η κατάπαυση του πυρός δεν τηρήθηκε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε χθες ότι ο λίβυος ηγέτης “είναι πιθανόν να προσπαθήσει να κρυφτεί και να περιμένει, ακόμη και μετά την εφαρμογή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων”, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει και άλλες επιλογές εκτός από τη στρατιωτική δράση.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε από την πλευρά της χθες ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος του Καντάφι διεξάγουν επαφές ανά τον κόσμο, στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική αναζητώντας μία πύλη εξόδου, σύμφωνα με αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και πρόσθεσε ότι διάκειται ευνοϊκά απέναντι στην εξέλιξη αυτή.

Η Κλίντον είπε ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας από τους γιούς του συνταγματάρχη Καντάφι, ο 27χρονος Χαμίς, πρέπει να σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή, αλλά πρόσθεσε ότι “οι διαθέσιμες αποδείξεις δεν είναι αρκετές” για την επαλήθευση της πληροφορίας.

Στο πεδίο της μάχης, οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν σταμάτησαν τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με δυνάμεις των αντικαθεστωτικών και αυτόπτες μάρτυρες, παρά τη νέα κατάπαυση του πυρός που είχε ανακοινωθεί από τη Λιβύη την Κυριακή το βράδυ.

Στην περιοχή Γεφρέν, 130 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης “οι δυνάμεις του Καντάφι εξαπέλυσαν επιχείρηση τη Δευτέρα και την Τρίτη στην περιοχή. Οι μάχες προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων και πολλούς τραυματισμούς, σύμφωνα με κάτοικο της Γεφρέν.

Τα αεροσκάφη του συνασπισμού έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 336 εξόδους και 108 αεροπορικά πλήγματα από το Σάββατο, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Με 212 εξόδους, οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα του συνόλου των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον αμερικανό ναύαρχο Σάμουελ Λοκλίαρ “ο Καντάφι και οι δυνάμεις του δεν συμμορφώνονται με την απόφαση του ΟΗΕ” και συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων.

Ο ναύαρχος είπε ότι οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι αναμένεται να αποχωρήσουν από τις ανατολικές περιοχές Ατζμπαμπίγια και Μισράτα και τη δυτική πόλη Ζαουίγια.

Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είπε ότι οι ΗΠΑ θα μεταβιβάσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Μπεν Ροντς είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Ομπάμα, ο γάλλος ομόλογός του Νικολά Σαρκοζί και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν ότι “το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει βασικό ρόλο στη δομή της διοίκησης”.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ‘Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ανακοίνωσε ότι οι 28 πρεσβευτές συνεδρίασαν για έβδομη συνεχή ημέρα και συμφώνησαν για την έναρξη επιχείρησης για τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, με τη συμμετοχή πλοίων και αεροσκαφών.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην επιχείρηση για την τήρηση του εμπάργκο όπλων με προορισμό τη Λιβύη, διαθέτοντας έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16, δύναμη 200 στρατιωτών, ένα ναρκαλιευτικό και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού.

Το Βερολίνο αντίθετα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναστέλλει τη συμμετοχή των πλοίων του στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο ώστε να μη λάβει μέρος στον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων.

Παρίσι και Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν χθες βράδυ ότι συμφώνησαν στο ρόλο του ΝΑΤΟ και ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για “ρόλο κλειδί” της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Δύο δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και ένας φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ της Τρίτης στην Τρίπολη μετά τη σύλληψή τους κοντά στην Ατζμπαμπίγια από πιστές στον Καντάφι δυνάμεις.

Ο στρατηγός Καντάφι, που είναι στην εξουσία 42 χρόνια, αντιμετωπίζει από τις 15 Φεβρουαρίου μια εξέγερση που έχει προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό 300.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε