Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Εκρήξεις βομβών στην Ταϊλάνδη

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

 

Μια σειρά επιθέσεων ενόπλων από οχήματα και βομβιστικών επιθέσεων στοίχισε τη ζωή τριών ανθρώπων και…

 

τους τραυματισμούς άλλων 17 στον εξεγερμένο μουσουλμανικό νότο της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε η αστυνομία σήμερα Πέμπτη.
 
Άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν και στη συνέχεια πυρπόλησαν τη ζωή ενός ζεύγους βουδιστών που πήγαιναν στην δουλειά με μοτοσικλέτα στην επαρχία Πατάνι, ανέφερε η αστυνομία.
 
Μια τριμελής βουδιστική οικογένεια, ανάμεσά τους κι ένα κορίτσι 12 ετών, τραυματίστηκε από άλλη επίθεση ενόπλων στην ίδια επαρχία.
 
Την Τετάρτη, ομάδα ηλεκτρολόγων που εργάζονται για την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Ταϊλάνδης δέχθηκαν πυρά ενώ εργάζονταν σε καλωδιώσεις κατά μήκος ενός δρόμου, επίσης στην Πατάνι. Ένας σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν.
 
Βόμβα εξερράγη έξω από τεϊοποτείο στην ίδια επαρχία, τραυματίζοντας τέσσερις πολίτες.
Στη γειτονική επαρχία Γιάλα βόμβα εξερράγη έξω από ανοικτή αγορά, τραυματίζοντας τρεις στρατιώτες και τρεις πολίτες.
 
Πάνω από 3.900 άνθρωποι, βουδιστές και μουσουλμάνοι, έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση χαμηλής έντασης στην περιοχή, που γειτνιάζει με την Μαλαισία, τα τελευταία έξι χρόνια.
 
Οι επαρχίες Πατάνι, Γιάλα και Ναρατιβάτ ανήκαν στο ανεξάρτητο σουλτανάτο του Πατάνι ώσπου προσαρτήθηκε, στις αρχές του 20ού αιώνα, από το βουδιστικό βασίλειο της Ταϊλάνδης.
 
Περίπου το 80% των κατοίκων της περιοχής είναι μουσουλμάνοι που μιλούν μια μαλαισιανή διάλεκτο και καταγγέλλουν συστηματικές διακρίσεις, ειδικά στο σύστημα παιδείας και την αγορά εργασίας.
 
Οι εξεγερμένοι αυτονομιστές στοχοποιούν βουδιστές και μουσουλμάνους που σχετίζονται ή συνεργάζονται με το κράτος–στρατιωτικούς, αστυνομικούς, δημόσιους λειτουργούς και εκπαιδευτικούς.
 
Η εκστρατεία των ενόπλων δυνάμεων για την κατάπνιξη της εξέγερσης απέτυχε να κάμψει το κύμα βίας. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ένα πακέτο “τόνωσης” της τοπικής οικονομίας ύψους 1,9 δις δολαρίων θα ελαττώσει την επιρροή των αυτονομιστών.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε