Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Εξαφανίστηκε ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στη Βόρεια Κορέα – Τον εκτέλεσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν;

Εξαφανίστηκε ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στη Βόρεια Κορέα – Τον εκτέλεσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν;

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε… το θαύμα του και πάλι; Αυτό αναρωτιούνται τα διεθνή ΜΜΕ μιας και ένας από τους πιο κορυφαίους συνεργάτες του έχει εξαφανιστεί. Πρόκειται για το δεξί χέρι του Κιμ Γιονγκ Ουν που θεωρείτο κάποτε «ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στη Βόρεια Κορέα».

Ο στρατηγός Χουάνγκ Πιόνγκ Σο είναι διευθυντής του πολιτμπιρό των ενόπλων δυνάμεων και ήταν ηγετικό στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον είχε κοντά του σε όλα… ενώ ήταν στο πλευρό του όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έκανε την τελευταία πυρηνική δοκιμή τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα, αποπέμφθηκε κατηγορούμενος για «δωροληψία»… καθώς είχε κατηγορηθεί ότι προσπαθούσε να προωθήσει συγκεκριμένα άτομα σε ανώτερα κλιμάκια. Ο Χουάνγκ δεν έχει κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση εδώ και δυο μήνες ενώ ο υπαρχηγός του, Κιμ Γουόνγκ Χονγκ, λέγεται ότι εστάλη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

«Αν εκδιώχθηκε πράγματι ο Χουάνγκ από το Εργατικό Κόμμα, τότε αυτό θα σημάνει το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας και πιθανώς και της ζωής του, αν και είναι άγνωστο κατά πόσον παραμένει ζωντανός», έγραψε η νοτιοκορεατική εφημερίδα JoongAng Ilbo.

Τον εκτέλεσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν;

Πριν από περίπου μία εβδομάδα ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε το όρος Παέκτου – ένα ενεργό ηφαίστειο στη μεθόριο της χώρας με την Κίνα – όπως κάνει συνήθως προτού διατάξει την εκτέλεση κορυφαίων συνεργατών του. Αυτό ήταν αρκετό για να φουντώσουν οι φήμες που τον θέλουν να έχει “βγάλει από την μέση” το άλλοτε “δεξί του χέρι”.

Στο ίδιο βουνό είχε πάει και τον Απρίλιο του 2013, προτού στείλει στο απόσπασμα τον πρώην υπουργό Άμυνας Χιον Γιονγκ Σολ, αλλά και το Νοέμβριο του ίδιου έτους, προτού ρίξει, σύμφωνα με πληροφορίες της μυστικής υπηρεσίας της Νότιας Κορέας, τον θείο του Γιανγκ Σονγκ Θάεκ σε άγρια σκυλιά κατηγορώντας τον για προδοσία.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν βαδίζει στα βήματα του πατέρα του επισκεπτόμενος το βουνό όταν θέλει να πάρει σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με το κράτος», δήλωσε πηγή της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης.

Στη Σεούλ θεωρούν ότι ο Χουάνγκ έπεσε θύμα του ανταγωνισμού του μ’ έναν άλλο έμπιστο συνεργάτη του Βορειοκορεάτη δικτάτορα, τον Τσόε Ριόνγκ Χάε, ο οποίος υπέστη μια πολιτική «επανεκπαίδευση» προ διετίας, αλλά φαίνεται ότι αυξάνει την επιρροή του μετά την προαγωγή του τον Οκτώβριο.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις