weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Έξαλλη η Μέρκελ με την κριτική που της άσκησε ο Φάιμαν

Έξαλλη η Μέρκελ με την κριτική που της άσκησε ο Φάιμαν | Newsit.gr

Κάτι τέτοιο διαπιστώνεται από τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών, Ελμαρ Μπροκ, στο φύλλο της Δευτέρας της μεγάλης κυκλοφορίας, αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ».

Ο καγκελάριος Φάιμαν σε σημερινή συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ζητά την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και την παραχώρηση αρμοδιοτήτων τράπεζας ώστε να μπορεί να λαμβάνει δάνεια, απεριόριστα, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ σχολιάζοντας τη γερμανική άρνηση στο ζήτημα αυτό, αναφέρει πως στο παρελθόν η καγκελάριος Μέρκελ έχει αλλάξει γνώμη στην πορεία μιας πολιτικής συζήτησης.

«Η καγκελάριος έχει αρχίσει συχνά συζητήσεις, λέγοντας πως δεν μπορεί να φανταστεί κάτι τέτοιο, στο τέλος όμως των συζητήσεων, τής ήταν αρκετά σημαντικά το ευρώ και η Ευρώπη», τονίζει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Φάιμαν προειδοποιεί πως οι χώρες του Νότου μπορούν να συμπαρασύρουν προς τα κάτω και τα άλλα κράτη-μέλη, καθώς σε περίπτωση οικονομικής κατάρρευσης αυτών των χωρών, όχι μόνο θα πληγούν και οι εξαγωγές των υπολοίπων κρατών, αλλά και οι χώρες του Νότου δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους. «Εμείς έχουμε τόσο χαμηλά επιτόκια δανεισμού, γιατί οι πιστωτές έχουν εμπιστοσύνη ότι θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας, αν όμως καταρρεύσει ολόκληρη η ομάδα, θα πληγούμε κι εμείς οι καλύτεροι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.

Στις δηλώσεις του στην αυριανή «Κουρίρ», ο ευρωβουλευτής της Μέρκελ υπενθυμίζει πως η Βιέννη και το Βερολίνο έχουν στο θέμα της κρίσης του ευρώ τα ίδια συμφέροντα και μέχρι τώρα ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο και για αυτό ο ίδιος δεν κατανοεί τις θέσεις του κ. Φάιμαν.

Όπως προσθέτει ο Ελμαρ Μπροκ, που είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Φάιμαν θα πρέπει να δει πως υπάρχει κάποια σειρά πραγμάτων και στην αρχή έρχονται τα προγράμματα λιτότητας και οι διαρθρωτικές αλλαγές και μετά μπορεί η ΕΚΤ να αναλάβει περισσότερες δραστηριότητες.

Αντίδραση στην κριτική του Αυστριακού καγκελάριου στην Άγκελα Μέρκελ, υπήρξε και από τον εταίρο του στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών, Οτμαρ Κάρας, διατεινόταν απόψε πως ο κ. Φάιμαν θα πρέπει να ξαναβρεί τη γραμμή του σε ευρωπαϊκά ζητήματα.

Σκεπτικισμό ως προς τη σκοπιμότητα μιας αντιπαράθεσης του καγκελάριου με τη Γερμανία, εξέφραζε απόψε και το υπουργείο Οικονομικών στη Βιέννη, του οποίου ηγείται η Μαρία Φέκτερ του εταίρου των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση, του Λαϊκού Κόμματος, σημειώνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει κοινή γραμμή με το Βερολίνο ακόμη και για τον απλό λόγο πως η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Αυστρίας.

Πρόσφατα η κ. Φέκτερ είχε ταχτεί κατά των απεριόριστων δανείων προς τον ΕΜΣ και κατά μιας άδειας για λειτουργία του ως τράπεζας, κατά της οποίας τάσσεται και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ αυτή υποστηρίζεται από την Ιταλία και τη Γαλλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βγάζει γλώσσα στη Μέρκελ ο Γιούνκερ: Παραμάγαζο της Γερμανίας η ευρωζώνη – «Έλληνες, φορολογείστε τους πλούσιους, να μην κάνουν πάρτι στα κότερα»

#TAGS MM