Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Εξέγερση των φοιτητών στη Χιλή!

Οι χιλιανοί φοιτητές, που διαδηλώνουν τους τελευταίους τρεις μήνες ζητώντας να αυξηθούν οι δαπάνες για την δημόσια παιδεία, απέρριψαν χθες για άλλη μια φορά τις κυβερνητικές προτάσεις και ανακοίνωσαν νέες κινητοποιήσεις

την 9η Αυγούστου, την επομένη των μαζικών συγκεντρώσεων και των επεισοδίων βίας στα οποία τραυματίστηκαν 90 αστυνομικοί και συνελήφθησαν 874 άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

Πολλοί ηγέτες των φοιτητικών και καθηγητικών ενώσεων απέρριψαν χθες τις προτάσεις που υπέβαλε στις αρχές της εβδομάδας η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, εκτιμώντας ότι “δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας”, όπως δήλωσε ένας από τους ηγέτες των φοιτητών, ο Γιόργιο Τζάκσον.

Ένας από τους ηγέτες της ισχυρής συνομοσπονδίας των φοιτητών στη Χιλή (CONFECH), ο Πατρίσιο Κοντρέρας, κάλεσε να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9η Αυγούστου μια “εθνική κινητοποίηση”, στο κέντρο της πρωτεύουσας Σαντιάγο, δίνοντας παράλληλα τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να παρουσιάσει νέες προτάσεις ως το απόγευμα της Τετάρτης.

Τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι παρέμεναν υπό κράτηση χθες και επρόκειτο να προσαχθούν σε δίκες, σύμφωνα με δικαστικές πηγές που επικαλέστηκαν εγχώρια ΜΜΕ.Οι κινητοποιήσεις της Πέμπτης έγιναν χωρίς την άδεια των αρχών, καθώς η κυβέρνηση υποστήριξε πως οι φοιτητές έχουν ξεπεράσει τα “όρια”, ύστερα από οκτώ ημέρες μαζικών διαδηλώσεων από τον Μάιο.

Η κρίση του συστήματος δημόσιας παιδείας αποτελεί ένα δομικό πρόβλημα στη Χιλή, αλλά έχει κλιμακωθεί από τον Μάιο, καθώς οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι εκπαιδευτικοί πιέζουν το κράτος να αυξήσει τις δαπάνες για την ανώτερη και δημόσια παιδεία, τονίζοντας ότι υποχρηματοδοτείται εδώ και 20 χρόνια, το εκπαιδευτικό σύστημα είναι εξαιρετικά άνισο και “δύο ταχυτήτων”.

“Θα συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε”, υπογράμμισε η Καμίλα Βαγιέχο, πρόεδρος της φοιτητικής συνομοσπονδίας της Χιλής. Οι διαδηλώσεις άρχισαν όταν ο πρόεδρος Πινιέρα ανακοίνωσε ευρείες περικοπές στον τομέα της παιδείας στις αρχές του έτους, παρότι η οικονομία της χώρας καταγράφει ένα ρυθμό ανάπτυξης που είναι από τις υψηλότερους στη Λατινική Αμερική.

Οι φοιτητές απαιτούν μεταξύ άλλων να ενταχθεί στο Σύνταγμα ένα άρθρο το οποίο να εγγυάται μια ποιοτική δημόσια παιδεία και να καθιστά δικαίωμα την μόρφωση.Ο νέος υπουργός Παιδείας Φελίπε Μπούλνες απέρριψε το τελεσίγραφο των φοιτητών.

“Οι φοιτητές κάνουν ένα λάθος κρίσεως εάν φαντάζονται ότι η κυβέρνηση θα υποκύψει σε πιέσεις ή σε τελεσίγραφα”, δήλωσε, καλώντας τους διαδηλωτές να εξετάσουν σοβαρά την πρόταση 21 σημείων που υπέβαλε η κυβέρνηση την περασμένη Δευτέρα.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται μέτρα όπως η αύξηση του αριθμού των υποτροφιών και η χορήγηση πιο ευνοϊκών δανείων στους φοιτητές, καθώς και η εξασφάλιση της παιδείας με την προσθήκη σχετικού άρθρου στο Σύνταγμα. Οι φοιτητές απέρριψαν την πρόταση ήδη από την Τρίτη, τονίζοντας ότι χιλιάδες εξ αυτών αναγκάζονται να παίρνουν δάνεια για να μπορέσουν να σπουδάσουν.

Σε μια ακόμα ένδειξη της εκτράχυνσης της συνεχιζόμενης διένεξης, μια ομάδα φοιτητών, εκπαιδευτικών και ακτιβιστών που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέθεσαν χθες μήνυση εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Ροδρίγο Χινσπέτερ για “υπέρμετρη χρήση βίας” από την αστυνομία την Πέμπτη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε