Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Εξι εκατομμύρια Ιρανοί υποφέρουν απο τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης

Εξι εκατομμύρια Ιρανοί υποφέρουν απο τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης

Περίπου 6 εκατομμύρια Ιρανοί που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες πλήττονται από τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος, σύμφωνα με μια αξιωματούχο των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, την οποία επικαλείται η κυβερνητική εφημερίδα Iran Daily.   

Οι κυρώσεις έχουν «επηρεάσει σημαντικά» τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικού εξοπλισμού που προορίζονται για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η νεφρική ανεπάρκεια, δήλωσε η Φατεμέχ Χασεμί, στέλεχος του Ιδρύματος για Σοβαρές Ασθένειες, από τις οποίες πάσχουν, σύμφωνα με την ίδια, περίπου 6 εκατομμύρια Ιρανοί.

Αν και οι δυτικές κυρώσεις δεν αφορούν την πώληση στο Ιράν φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο τραπεζικές συναλλαγές κάνουν δύσκολη την εισαγωγή τους και αυξάνουν το κόστος τους, γεγονός που οδηγεί σε «ελλείψεις» σε κάποιους τομείς, σημείωσε η Χασεμί.

«Υπάρχει έλλειψη κυρίως (σε φάρμακα) για τη θεραπεία καρκίνων, της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της θαλασσαιμίας αλλά και για τις αιμοκαθάρσεις», διευκρίνισε η ίδια.

«Οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων εγχώριας παραγωγής έχουν αυξηθεί από 15% ως 20% στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, ενώ αυτές των εισαγόμενων από 20% ως 80%», είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ο υπεύθυνος μιας ιρανικής φαρμακευτικής εταιρείας, ο Μοχάμαντ Χοσεΐν Χαριρί, όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Isna.

«Κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε μια φαρμακευτική κρίση στο άμεσο μέλλον, αν οι υπεύθυνοι δεν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Χαρίρι.

Σύμφωνα με την Iran Daily, η Χασεμί είχε στείλει τον Αύγουστο μια επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στην οποία του ζητούσε να επέμβει ώστε να «αρθούν οι κυρώσεις που είναι πολιτικής φύσης και επηρεάζουν με απαράδεκτο τρόπο τους ασθενείς» στο Ιράν.

Είναι η πρώτη φορά που ιρανός αξιωματούχος αναφέρεται στις επιπτώσεις που έχουν οι δυτικές κυρώσεις στη δημόσια υγεία στο Ιράν.

Διαβάστε
Διαψεύδουν οι ΗΠΑ συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε