Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Έξι πρώην όμηροι ζητούν αποζημίωση 20 εκατ. από το κράτος

Για πλημμελή προστασία τους, έξι πρώην όμηροι των FARC ζητούν από το κράτος αποζημίωση 20 εκατ. δολαρίων. Έπαθαν ψυχολογικά τραύματα.
Έξι πρώην όμηροι των αριστερών ανταρτών των Farc αξιώνουν από το κράτος της Κολομβίας να τους αποζημιώσει με συνολικά 20 εκατ. δολάρια για τα ψυχολογικά τραύματα που υπέστησαν λόγω της κράτησής τους, καταλογίζοντας της ευθύνη για ελλιπή προστασία τους, ανακοίνωσαν σήμερα οι ενδιαφερόμενοι.
 
«Ζητώ από το κράτος να χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν από τους Farc και τις άλλες παράνομες ομάδες για να καταβάλει στα θύματά τους τις αποζημιώσεις που δικαιούνται», τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό RCN ο πρώην βουλευτής της περιφερειακής συνέλευσης του Βάλιε (νοτιο-δυτικά) Σιχιφρέδο Λόπες.
 
Ο Λόπες, που είχε απαχθεί το 2002 με άλλους 11 βουλευτές, που όλοι τους πέθαναν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, αξιώνει να του καταβληθούν 700.000 δολάρια σε αποζημιώσεις και τόκους.
 
Ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Μέτα Άλαν Χάρα από την πλευρά του κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης ύψους 4,2 εκατ. δολάρια, έπειτα από οκταετή ομηρία.
 
Τον Ιούλιο κατέθεσαν αντίστοιχες αγωγές άλλα τέσσερα πρώην μέλη του Κογκρέσου-η Γκλόρια Πολάνκο (για 6,6 εκατ. δολάρια) , η Κονσουέλο Γκονσάλες (ζητεί 400.000 δολάρια), ο Χόρχε Χέτσεμ (3,8 εκατ. δολάρια)( και ο Ορλάνδο Μπελτράν (4 εκατ.) για τα χρόνια της ομηρίας τους (από το 2001 έως το 2008).
 
Συνολικά οι αξιώσεις των πρώην ομήρων φθάνουν τα 19,7 εκατ. δολάρια. Πριν από αυτούς, η γαλλο-κολομβιανή Ίνγκριντ Μπετανκούρ, που απελευθερώθηκε τον Ιούλιο του 2008 έπειτα από εξάχρονη ομηρία, είχε αξιώσει 8 εκατ. δολάρια από το κράτος. Η αξίωσή της είχε ξεσηκώσει την κοινή γνώμη και την ανάγκασε στο τέλος να παραιτηθεί των διεκδικήσεων της.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε