Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

«Έξω οι ξένες δυνάμεις» ζητάει η αντιπολίτευση στο Μπαχρέιν

REUTERS
Τεταμένη η κατάσταση στο Μπαχρέιν. Ετοιμάζουν νέες διαδηλώσεις ενώ η αντιπολίτευση ζητάει την άμεση αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα. Επτά ηγετικά στελέχη συνελήφθησαν.
Να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από το Μπαχρέιν καλεί τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα ο επικεφαλής της σιιτικής αντιπολίτευσης σεΐχης Αλί Σαλμάν, ζητώντας παράλληλα από τον ΟΗΕ να ερευνήσει τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη χώρα από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα.
 
Ήδη, η ύπατη αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα Μανάμα, ενώ σε διάβημα στον ΟΗΕ προέβη το Ιράν.
 
Επτά ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης συνέλαβαν οι αρχές.
 
Σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Αλ Τζαζίρα, ο Αλί Σαλμάν καταδίκασε την παρουσία ξένων δυνάμεων στη χώρα. «Ο στρατός, ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας, πρέπει να αποχωρήσει. Αυτή είναι έκκληση προς τον βασιλιά Αμπντάλα» είπε ο Σαλμάν, προσθέτοντας: «Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να ερευνήσουν τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη χώρα από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα. Εάν ευθύνονται οι διαδηλωτές, τότε θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις».
 
Ο Σαλμάν ζήτησε, όμως, από τους αντιφρονούντες να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. «Οι διαδηλωτές θα πρέπει, με ειρηνικές μεθόδους, να παραμείνουν στις θέσεις τους» τόνισε.
 
Σύμφωνα με το Reuters, η συνέντευξη του Σαλμάν δόθηκε την Πέμπτη, λίγη ώρα μετά τη σύλληψη επτά ηγετικων στελεχών της αντιπολίτευσης. Η κρατική τηλεόραση του Μπαχρέιν μετέδωσε πως συνελήφθησαν οι «ηγέτες της εμφύλιας διαμάχης» με τις κατηγορίες της παροχής πληροφοριών σε ξένες χώρες και της υποκίνησης των συγκρούσεων, που προκάλεσαν τη δολοφονία πολιτών και την καταστροφή περιουσιών. Τα στοιχεία των συλληφθέντων δεν έχουν γίνει γνωστά.
 
Την Τετάρτη, η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή των διαδηλώσεων είχε αιματηρή κατάληξη. Έξι άνθρωποι -τρεις αστυνομικοί και τρεις πολίτες- έχασαν τη ζωή τους.
 
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι καταδίκασε τις συγκρούσεις, ενώ σχολιάζοντας τις πληροφορίες πως οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν καταλάβει τα νοσοκομεία έκανε λόγο για «κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
 
«Υπάρχουν αναφορές για αυθαίρετες συλλήψεις, δολοφονίες και ξυλοδαρμούς διαδηλωτών και ιατρικού προσωπικού, καθώς και αναφορές για καταλήψεις σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας» επισημαίνει η Ναβί Πιλάι σε γραπτή δήλωσή της, την Πέμπτη. «Πρόκειται για σοκαριστική και παράνομη ενέργεια» υπογραμμίζει.
 
Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν διάφορα νοσοκομεία επειδή είχαν μετατραπεί σε προπύργια των αντιφρονούντων.
 
Οι διαδηλωτές ξεκαθαρίζουν, από την πλευρά τους, ότι παρά τη βία που ασκείται εναντίον τους, δεν θα υποχωρήσουν.
 
Σύμφωνα με το BBC, την Πέμπτη επικράτησε ηρεμία στους δρόμους της πρωτεύουσας, με τις δυνάμεις ασφαλείας να περιπολούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στην πρωτεύουσα Μανάμα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε