Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Εκστρατεία για την διάσωση των Ινδιάνων Awa ξεκίνησε ο Κόλιν Φερθ – ΒΙΝΤΕΟ

Εκστρατεία για την διάσωση των Ινδιάνων Awa ξεκίνησε ο Κόλιν Φερθ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Βρετανός ηθοποιός Κόλιν Φερθ εγκαινίασε, σήμερα, την εκστρατεία του–τελεί υπό την αιγίδα της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Διεθνής Επιβίωση”–με κεντρικό στόχο τη διάσωση της ινδιάνικης φυλής “Awa” στον ‘Αμαζόνιο, “της πλέον απειλούμενης φυλής σε όλον τον πλανήτη”.

Στο τέλος του ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τους “Awa” να ζούν στο δάσος μαζί με τα άγρια ζώα, αλλά και τη δασική αυτή ζώνη να είναι σε φάση σταθερής καταστροφής, ο Φερθ απευθύνει σθεναρή έκκληση στον υπουργό Δικαιοσύνης της Βραζιλίας, τον Ζοζέ Εντουάρδο Καρντόσο, να εκτοπίσει με αμετάκλητο τρόπο τους εποίκους από το δάσος, μαζί με τους παράνομους λευκούς λαθροθήρες και τους κάθε λογής “καταληψίες” του.

“Το δάσος όπου ζούν οι “Awa” πλήττεται, από την άποψη των υπερπολύτιμων συνιστωσών του. Οι παράνομοι λαθροθήρες, όταν συναντήσουν έναν “Awa” τον δολοφονούν με τα πυροβόλα όπλα τους, την ώρα όμως που ο ιθαγενής διαθέτει μόνον το τόξο του με λίγα βέλη…Για “γενοκτονία” μιλούν πολλοί Βραζιλιάνοι εθνολόγοι.

Ο Φερθ τιμήθηκε πέρυσι με Οσκαρ καλύτερης ηθοποιίας για τη συμμετοχή του στην ταινία “Ο λόγος του Βασιλιά”.

Οι “Awa” είναι νομάδες: ο συνολικός πληθυσμός τους δεν ξεπερνά, σήμερα, τους 350-360, σε ομαδική διαβίωση. Αλλοι, το πολύ 100, “Awa” ζούν σε ατομική διαβίωση, κάπου μέσα στον Αμαζόνιο.

Απειλούνται, διαρκώς, από τις απρόσμενες, ανεπιθύμητες, “εχθρικές” συναντήσεις με τους λευκούς εποίκους του δάσους, από τις ενδημικές ασθένειες απέναντι στις οποίες το “παρθένο” ανοσοποιητικό σύστημά τους είναι απροετοίμαστο, αλλά και την αλόγιστη καταστροφή του δάσους, η οποία εξελίσσεται στις μέρες μας με ανησυχητικό ρυθμό.

Το Βραζιλιάνικο Εθνικό Ιδρυμα Καταγραφής Ινδιάνικων φυλών, το “Funai”, έχει καταγράψει συνολικά 77 ινδιάνικες φυλές, σε διαβίωση σε μάλλον απρόσιτα σημεία του Αμαζόνιου, που αποτελούν μόλις το 11%-12% της συνολικής έκτασής του.

Αυτές οι φυλές αντιπροσωπεύουν το 1% των 191 εκατ. Βραζιλιάνων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, προσφάτως, έχουν δώσει σημεία ζωής οι εκπρόσωποι μόνον περίπου 30 Ινδιάνικων φυλών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε