Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

“Έξυπνος αλλά προβληματικός” ο δολοφόνος της Αριζόνα – Ψάχνουν και 2ο ύποπτο

Φωτογραφίες του δράστη

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Γκαμπριέλ Γκίφορντς που έπεσε θύμα επίθεσης από τον 22χρονο Τζάρεντ Λι Λόουνερ σε δημόσια πολιτική εκδήλωση.

Σύμφωνα με γιατρό που την παρακολουθεί η σφαίρα διαπέρασε τον εγκέφαλό της 40χρονης πολιτικού. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα ζήσει ωστόσο δεν μπορούν να πουν σε τι κατάσταση θα βρίσκεται.

Από τη φονική μανία του 22χρονου έπεσαν νεκρά έξι άτομα, μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι 9 ετών και ένας δικαστής και ένα μέλος του πολιτικού επιτελείου της Γκίφορντς. Δώδεκα άλλα άτομα που βρίσκονταν στην εκδήλωση νοσηλεύονται.

Για την επίθεση συνελήφθη ο 22χρονος Λόουνερ, ο οποίος ντυμένος με σκούρα ρούχα και με “αποφασισμένο ύφος” όπως λέει αυτόπτης πλησίασε την πολιτικό η οποία είχε οργανώσει την πρώτη της εκδήλωση με στόχο να έρθει “πρόσωπο με πρόσωπο” με τους πολίτες. Ο νεαρός πλησίασε την γυναίκα και την πυροβόλησε στο κεφάλι ενώ μετά άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως γύρω του.

Το εννιάχρονο κοριτσάκι είναι η Κριστίνα Τέιλορ Γκριν γεννημένη στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Ενδιαφερόταν για την πολιτική γι’ αυτό οι γονείς της την πήγαν στην εκδήλωση της γερουσιαστού. Οι υπόλοιποι νεκροί είναι: ο 63χρονος Τζον Ρολ δικαστής, η 30χρονη Γκαμπριέλ Ζίμερμαν στέλεχος της καμπάνιας της Γκίφορντς, ο 76χρονος Ντόργουιν Στόνταρτ, η 76χρονη Ντόροθυ Μάρει και η 79χρονη Φύλις Σεκ.

Ο σερίφης Κλάρενς Ντάπνικ της κομητείας Πίμα, όπου σημειώθηκε το αιματηρό επεισόδιο, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο συλληφθείς αντιμετώπισε προβλήματα στο παρελθόν. ‘Μπορώ να σας πω ότι αυτό το άτομο ίσως έχει ψυχολογικό πρόβλημα’, δήλωσε ο Ντάπνικ.Ο σερίφης πρόσθεσε ότι είχε υπάρξει επαφή στο παρελθόν ανάμεσα σε ανθρώπους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και το Λόουνερ όταν είχε προβεί σε απειλές δολοφονίας, αν και δεν ήταν κατά της Γκίφορντς. Πρόσθεσε ότι οι αρχές εκτιμούν ότι μπορεί να μην έδρασε μόνος.

Σε μια σειρά βίντεο αναρτημένα στο YouTube [στην διεύθυνση http://www.youtube.com/user/Classitup10] ο Λόουνερ αναφέρεται στον ‘έλεγχο της σκέψης’ από την κυβέρνηση, τους ‘προδοτικούς’ νόμους, τους αγράμματους ονειροπόλους, το νόμισμα των ΗΠΑ, και άλλα θέματα. Η κυβέρνηση ‘επιβάλλει τον έλεγχο του μυαλού και κάνει πλύση εγκεφάλου στους ανθρώπους ελέγχοντας τη γραμματική’, υποστηρίζει ένα από τα βίντεο, με μουσική και λευκό κείμενο σε μαύρο φόντο.

Τα βίντεο δεν παραπέμπουν σε κάποια συνεκτική πολιτική ιδεολογία, σύμφωνα με τον Μαρκ Πότοκ, ερευνητή μιας οργάνωσης η οποία παρακολουθεί βίαιους εξτρεμιστές. Ο Λόουνερ δεν βρίσκεται στη βάση δεδομένων του Southern Poverty Law Center που περιλαμβάνει εγγραφές για οργανώσεις μίσους, εξτρεμιστές και ριζοσπαστικοποιημένα πρόσωπα.

Στο κανάλι του στο YouTube, ο Λόουνερ γράφει ότι πήγε σχολείο στην περιοχή της Τουσόν και αναφέρει ότι τα ‘αγαπημένα του βιβλία’ είναι, μεταξύ άλλων, η Φάρμα των Ζώων του Όργουελ, η Οδύσσεια του Ομήρου, το Κεφάλαιο του Μαρξ, Ο Αγών Μου του Χίτλερ, το Σιντάρτα του Έσσε, Η φωλιά του Κούκου του Κέσεϊ, κ.λπ.

Ο εργάτης Ρότζερ Ουάιτεντ, 52 ετών, γείτονας του Λόουνερ, τον περιέγραψε ως ‘έναν τύπο λίγο περιθωριακό, με μπλου-τζιν, καπελάκι του μπέιζμπολ, με εμφάνιση εξεγερμένου. . . δεν δούλευε ούτε έμοιαζε να κάνει τίποτε παραγωγικό’.

Ο Γκραντ Ουάιενς, 22 ετών, ένα χρόνο μεγαλύτερος από το Λόουνερ, που πήγε στο ίδιο γυμνάσιο, το Μάουντεν Βιου, και παρακολούθησε πρόσφατα μαθήματα βιολογίας στο κολέγιο μαζί του, θυμάται ότι κάπνιζε πολύ, ενίοτε και μαριχουάνα.

‘Δεν περιμένεις ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο, όσο καλά κι αν ξέρεις κάποιον. Νομίζω ότι θα έλεγα πως αυτός ήταν πιο πιθανό να κάνει κάτι τέτοιο από μερικούς άλλους, από ένστικτο και μόνο’, είπε. ‘Υπήρχε κάτι σχετικά με αυτόν, αλλά όχι κάτι απτό. Ήταν έξυπνος, είχε άποψη, αλλά ίσως ήταν λίγο προβληματικός’.

Την ίδια ώρα οι αρχές δημοσιοποίησαν μια φωτογραφία ενός άγνωστου άνδρα ο οποίος πιστεύεται οτι είχε σχέση με το μακελειό. Ο ύποπτος είναι περίπου 50 ετών με μαύρα μαλλιά και την τελευταία φορά που τον είδαν φορούσε τζην παντελόνι και ένα σκούρο μπλέ μπουφάν.



22χρονος έσπειρε τον θάνατο σε εκδήλωση γερουσιαστή – Έξι νεκροί – Με σφαίρα στο κεφάλι η πολιτικός

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε