Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Έκτακτη σύνοδος ηγετών της ΕΕ στις 23 Μαΐου

Έκτακτη σύνοδος ηγετών της ΕΕ στις 23 Μαΐου

Το ανακοίνωσε ο Βαν Ρομπαϊ μέσω… Twitter.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών στις 23 Μαΐου για να συζητήσουν τα μέσα για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

“Η Τετάρτη θα είναι η ημέρα του άτυπου δείπνου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων” της ΕΕ, ανέφερε ο Βαν Ρόμπαϊ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Μπαρόζο καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες σε κινητοποίηση για την ανάπτυξη     

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις της ΕΕ να κινητοποιηθούν για να θέσουν σε εφαρμογή τις προτάσεις που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

“Πολυάριθμες προτάσεις (της Επιτροπής) βρίσκονται στο τραπέζι και περιμένουν το πράσινο φως των κρατών μελών και του κοινοβουλίου. Έστω κι αν η επιστροφή στην ανάπτυξη θα πάρει χρόνο, θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια καμπή στο τέλος της χρονιάς, αν ληφθούν τώρα οι σωστές αποφάσεις”, αναφέρει ο Μπαρόζο σ’ ένα έγγραφο για το οποίο έγινε λόγος το πρωί στους κόλπους της Επιτροπής και πρόκειται να παρουσιαστεί αργότερα σήμερα στον Τύπο.

 Επιδιώκοντας να επωφεληθεί από τη νέα ώθηση που δόθηκε στο θέμα της ανάπτυξης στην Ευρώπη με την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, ο Μπαρόζο υπενθυμίζει τις κύριες προτάσεις που παρουσιάσθηκαν από τις υπηρεσίες του εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια για να τονωθεί η δραστηριότητα στη Γηραιά Ήπειρο.

 Εκτός από το πρόγραμμα “Ευρώπη 2020”, που επικεντρώνεται στις νέες τεχνολογίες ή στην πράσινη οικονομία, η Επιτροπή προτείνει να υπάρξουν αμοιβαία ευρωπαϊκά δάνεια (“project bonds”), να αυξηθεί το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (BEI) κατά τουλάχιστον 10 δισεκ. ευρώ για να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να θεσπιστεί ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ένας μέρος των εισπράξεων από τον οποίο θα τροφοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

O Φρανσουά Ολάντ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, έχει ήδη υιοθετήσει αυτές τις ιδέες στο πρόγραμμά του για ένα σύμφωνο ανάπτυξης, το οποίο θα συμπληρώσει το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας που υπογράφηκε το Μάρτιο από 25 χώρες.

Πιο βραχυπρόθεσμα, η Επιτροπή προτείνει να βελτιωθεί η χρήση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης των νέων.

Εξάλλου η Επιτροπή θα διαβιβάσει στα τέλη Ιουνίου, στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής για την ανάπτυξη, μια έκθεση για δράσεις που πραγματοποιήθηκαν εν είδει δοκιμής σε 8 κράτη μέλη.

 Πριν απ’ αυτό, η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα στις 30 Μαΐου οικονομικές συστάσεις προς κάθε χώρα της ΕΕ. Θα ανακοινώσει επίσης τη λεπτομερή ανάλυσή της για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες 12 κρατών. Η ιδέα είναι να εντοπισθούν οι δυσκολίες και οι ενδεχόμενες λύσεις σ’ ένα κράτος με τρόπο ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

   Την Παρασκευή, η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της που αναφέρονται στην ανάπτυξη και τα ελλείμματα των χωρών της ΕΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε