Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Εκτέλεσαν γιατρό που δολοφόνησε 8 παιδιά

Ο 41χρονος γιατρός που δολοφόνησε 8 παιδιά. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο 41χρονος γιατρός που δολοφόνησε 8 παιδιά. ΦΩΤΟ REUTERS
Η καταδίκη του δεν είχε επιστροφή. Το έγκλημα που διέπραξε ήταν μεγάλο και έπρεπε να πληρώσει φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων. Και πλήρωσε….
 

 

Πρώην γιατρός που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τις δολοφονίες οκτώ παιδιών που παρακολουθούσαν πρωτοβάθμια σχολεία εκτελέσθηκε σήμερα Τετάρτη από τις αρχές στη νοτιοανατολική επαρχία Φούτζιαν της Κίνας, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.
 
Ο Ζιενγκ Μίνσενγκ, 41 ετών, είχε ομολογήσει ότι μαχαίρωσε εκ προθέσεως οκτώ παιδιά μέχρι θανάτου και τραυμάτισε άλλα πέντε την 23η Μαρτίου, στην πύλη του πειραματικού πρωτοβάθμιου σχολείου Νάνπινγκ, στην ομώνυμη πόλη της επαρχίας Φούτζιαν.
 
Ο Ζιενγκ εκτελέστηκε δια τυφεκισμού από εκτελεστικό απόσπασμα μετά την επικύρωση της ποινής του από ανώτερο δικαστήριο στην επαρχία σε δίωρη διαδικασία εξέτασης της έφεσης που υπέβαλε την 20ή Απριλίου, σύμφωνα με ημιεπίσημη ειδησεογραφική υπηρεσία.
 
Δικαστήριο στη Νάνπινγκ είχε καταδικάσει το Ζιενγκ σε θάνατο την 8η Απριλίου μετά από 4ωρη διαδικασία που έγινε 16 ημέρες μετά τις δολοφονίες των παιδιών.
 
Ο άγαμος πρώην κοινοτικός γιατρός είπε στους αστυνομικούς ότι προέβη στην επίθεση λόγω της απόγνωσης που ένοιωθε για τις αποτυχίες του στην επαγγελματική ζωή, στην οικογενειακή του ζωή και στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς οι αποτυχίες του τον έκαναν να πιστεύει ότι η ζωή του “δεν είχε νόημα”.
 
Ο Ζιενγκ δεν είχε ιστορικό ψυχικής ασθένειας, κατά τα στοιχεία που συνέλεξε η αστυνομία και μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.
 
Η πρόθεση της κυβέρνησης να κατευνάσει την οργή των πολιτών για τα πιο σοβαρά εγκλήματα ίσως να αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την ασυνήθιστα ταχεία εκδίκαση της υπόθεσης και την εκτέλεση του Ζιενγκ. Οι περισσότερες υποθέσεις δεν οδηγούνται στα δικαστήρια πριν περάσουν μήνες, αλλά ορισμένες υποθέσεις οι οποίες τυγχάνουν προβολής, όπως οι δολοφονίες και βαριά κακουργήματα, εκδικάζονται με ταχείες διαδικασίες με πρωτοβουλία εισαγγελέων και δικαστηρίων, που τελούν υπό την επίβλεψη αξιωματούχων του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας.
 
Το Πεκίνο διατηρεί μυστικό τον αριθμό των εκτελέσεων καταδικασθέντων για σοβαρά εγκλήματα στη χώρα, πάντως το Ίδρυμα Ντουί Χουά, που εδρεύει στις ΗΠΑ, εκτιμά ότι στην Κίνα τα τελευταία χρόνια θανατώνονται ετησίως τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι–περισσότεροι από ό,τι σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου μαζί.
 
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει περιορίσει την επιβολή της θανατικής ποινής τα τελευταία χρόνια αλλά την εσχάτη των ποινών εξακολουθούν να επισύρουν 68 κακουργήματα, περιλαμβανομένων του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της εκτεταμένης διαφθοράς και άλλων μη βίαιων εγκλημάτων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε