Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Εκτέλεση δημοσιογράφων on camera στο Ιράκ!

Στιγμιότυπο από την επιδρομή των αμερικανών. ΦΩΤΟ REUTERS
Στιγμιότυπο από την επιδρομή των αμερικανών. ΦΩΤΟ REUTERS
Σάλο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ βίντεο που δείχνει επιδρομή αμερικανών στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο δημοσιογράφοι του Reuters….Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο

 

Η ιστοσελίδα Wikileaks.org, που ειδικεύεται στη μετάδοση “ευαίσθητων” πληροφοριών, έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο από επιδρομή αμερικανικού ελικοπτέρου στη Βαγδάτη, πριν από τρία χρόνια, που προκάλεσε το θάνατο δύο υπαλλήλων του πρακτορείου Ρόιτερς και πολλών άλλων ανθρώπων.
 
Εκτός από τις εικόνες, που τραβήχτηκαν από κάμερα που βρισκόταν στο ελικόπτερο, ακούγεται και η συνομιλία μεταξύ των πιλότων και του κέντρου ελέγχου: οι πιλότοι λένε ότι οι άνδρες που περπατούν σε ένα δρόμο της Βαγδάτης είναι αντάρτες και ζητούν άδεια να ανοίξουν πυρ.
 
Η Wikileaks δεν διευκρίνισε πώς κατάφερε να αποκτήσει αυτό το βίντεο το οποίο παρουσιάζεται τόσο στη δική της ιστοσελίδα όσο και στο Youtube.
 

Στις εικόνες διακρίνεται μια ομάδα ανδρών που περπατούν στο δρόμο. Μεταξύ αυτών είναι και οι δύο εργαζόμενοι του πρακτορείου Ρόιτερς, Ναμίρ Νουρ-Ελντίν και Σαΐντ Σμαγκ. Ορισμένοι άνδρες φαίνεται να κρατούν όπλα.
Οι πιλότοι του ελικοπτέρου Απάτσι νομίζουν ότι η κάμερα που κρατά ένας από τους υπαλλήλους του πρακτορείου είναι εκτοξευτήρας ρουκετών και λένε ότι εντόπισαν “πέντε-έξι άτομα με ΑΚ-47”. Ζητούν άδεια να ανοίξουν πυρ και την παίρνουν σχεδόν αμέσως. Μετά τους πυροβολισμούς, ο ένας πιλότος ακούγεται να λέει ότι στο σημείο υπάρχει “ένας σωρός από πτώματα”.
 
“Κοίτα τους πεθαμένους βρομιάρηδες” λέει ο ένας και ο δεύτερος απαντά: “Σπουδαία”.
Λίγο αργότερα, ένα φορτηγάκι σταματά για να μαζέψει τους νεκρούς και τους τραυματίες και γίνεται, με τη σειρά του, στόχος του ελικοπτέρου. Δύο παιδιά που βρίσκονται στο φορτηγάκι τραυματίζονται και απομακρύνονται από Αμερικανούς στρατιώτες που φτάνουν στην περιοχή.
 
Αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού υποστήριξε πάντως ότι το βίντεο δεν δίνει καμία καινούρια πληροφορία. “Από το 2007 είχαμε παραδεχτεί όσα δείχνει το βίντεο. Παραδεχτήκαμε ότι έγινε η επιδρομή και οι δύο εργαζόμενοι του Ρόιτερς σκοτώθηκαν. Ξέραμε ότι είχαν τραυματιστεί δύο παιδιά” είπε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Πρόσθεσε όμως ότι ο εκτοξευτήρας ρουκετών ήταν “πραγματικός”. “Είχαμε αντάρτες και δημοσιογράφους σε μια ζώνη όπου οι αμερικανικές δυνάμεις θα έπεφταν σε παγίδα. Εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε εάν (οι εργαζόμενοι του πρακτορείου) είχαν κάμερες ή όπλα”, είπε.
 
Σε ανακοίνωσή του ο αρχισυντάκτης του Ρόιτερς Ντέιβιντ Σλέσινγκερ ανέφερε ότι ο θάνατος των δύο Ιρακινών ήταν “τραγικός” και “συμβολίζει τους ακραίους κινδύνους που συνεπάγεται η κάλυψη των γεγονότων στις εμπόλεμες ζώνες”.
 
Η υπεύθυνη της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Συνόρα για τις ΗΠΑ, Κλοτίλντ Λε Κοζ, ζήτησε από το Πεντάγωνο περισσότερη “διαφάνεια” στην υπόθεση αυτή και κάλεσε την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα “να δείξει σεβασμό στη δικαιοσύνη”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε