Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκτελέστηκε ο 12ος θανατοποινίτης στο Τέξας – Αίτημα να καθυστερήσει η εκτέλεση του 13ου

Ο 39χρονος Φρανκ Γκαρσία, έγινε τα ξημερώματα ο 12ος θανατοποινίτης που εκτελείται στην Πολιτεία του Τέξας. Είχε καταδικαστεί για το φόνο, το 2001, της συζύγου του και ενός αστυνομικού.

Ο θάνατος του Γκαρσία διαπιστώθηκε στις 19:02 τοπική ώρα (03:02 σήμερα, ώρα Ελλάδας), 10 λεπτά αφού του έγινε η θανάσιμη ένεση, σε φυλακή στην πόλη Χάντσβιλ.

Είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών το Φεβρουάριο του 2002 και όλες οι εφέσεις του απορρίφθηκαν. Η εκτέλεσή του ήταν η 12η εφέτος στο Τέξας και η 39η στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, 18 εκλεγμένοι, εν ενεργεία και πρώην πολιτικοί, πρώην εισαγγελείς και δικαστές, περιλαμβανομένου του πρώην κυβερνήτη του Τέξας Μαρκ Ουάιτ, ζήτησαν σε ανοικτή κοινή τους επιστολή, από τον κυβερνήτη του Τέξας Ρικ Πέρι να καθυστερήσει τη εκτέλεση ενός θανατοποινίτη, του Χανκ Σκίνερ, ο οποίος δηλώνει αθώος, για να γίνουν εξετάσεις DNA.

Ο 48χρονος σήμερα Σκίνερ εhttp://zrigin.newsit.gr/admin/main.phpίχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για την τριπλή δολοφονία της κοπέλας του, που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, και των δύο γιων της, που μαχαιρώθηκαν, το 1993. Η εκτέλεσή του είναι προγραμματισμένη για τις 9 Νοεμβρίου.

“Το να εκτελεστεί ο κ. Σκίνερ χωρίς να εξεταστούν όλα τα στοιχεία θα καταδείκνυε αδιαφορία από μέρους των αρχών στην πιθανότητα σφάλματος σε αυτή την υπόθεση και θα υπέσκαπτε χωρίς λόγο την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στο Τέξας”, ανέφερε η επιστολή προς τον Πέρι, που διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για να αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές το 2012.

Οι υπογράφοντες επισήμαναν την περίπτωση της αθώωσης του Μάικλ Μόρτον αυτό τον μήνα χάρη σε εξετάσεις του DNA του, έπειτα από 25 χρόνια που παρέμεινε φυλακισμένος.

Αναφέρουν επίσης ότι δημοσκοπήσεις “καταδεικνύουν πως το 85% των τεξανών συμφωνούν οι κρατούμενοι να έχουν ευρεία πρόσβαση σε εξετάσεις DNA”.

Το 2010 το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αναστείλει την εκτέλεση του Σκίνερ 45λεπτά πριν θανατωθεί, ενώ τον Μάρτιο του επέτρεψε να προσφύγει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για να κρίνει εάν έπρεπε να γίνουν εξετάσεις του DNA του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε