Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Έκθεση για 9 υπό ένταξη χώρες στην Ε.Ε.

Έκθεση για 9 υπό ένταξη χώρες στην Ε.Ε.

Το «πακέτο της διεύρυνσης» με τις σχετικές ετήσιες εκθέσεις προόδου για εννέα χώρες υιοθέτησε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή πρότεινε για τέταρτη φορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και χαρακτήρισε επείγον ζήτημα την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας.

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν βασικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Για τη Σερβία η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα συνεχίζει τις προσπάθειες για την επαρκή ικανοποίηση των πολιτικών κριτηρίων και των όρων της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Υπογραμμίζει πάντως ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να ενισχυθούν και να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στις σχέσεις Σερβίας και Κοσόβου.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε ακόμη τη διαπραγμάτευση μιας Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (ΣΣΣ) με το Κοσσυφοπέδιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την εκπλήρωση ορισμένων βραχυπρόθεσμων προτεραιοτήτων. Σχετικά με την Κροατία, η Επιτροπή αναφέρει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, προετοιμάζοντας την ένταξή της στην ΕΕ την 1η Ιουλίου 2013.

Όσον αφορά την Ισλανδία, αναφέρει ότι τα κοινά συμφέροντα μεταξύ της ΕΕ και της Ισλανδίας, ιδίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής, αυξάνονται, όπως και η στρατηγική σημασία της Αρκτικής Πολιτικής της ΕΕ. Σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα αυτή προχωρούν καλά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε