Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Έκθεση για το μακελειό στο Οσλο “καίει” τη νορβηγική αστυνομία

Έκθεση για το μακελειό στο Οσλο “καίει” τη νορβηγική αστυνομία

Οι επιθέσεις του Μπρειβικ μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και ο δράστης να έχει συλληφθεί νωρίτερα, αν εφαρμόζονταν αποτελεσματικά τα μέτρα ασφαλείας.

Η βομβιστική επίθεση στο Όσλο που πραγματοποίησε πέρυσι ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρειβικ θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, όπως επίσης αυτός θα μπορούσε να έχει συλληφθεί νωρίτερα, αποφαίνεται σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ανεξάρτητη επιτροπή.

“Η επίθεση της 22ας Ιουλίου κοντά στην έδρα της κυβέρνησης θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν εφαρμόζονταν αποτελεσματικά τα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν ήδη”, συμπεραίνει η επιτροπή σε έκθεση που επέδωσε στον πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Πραγματικά ήταν δυνατή μια επέμβαση της αστυνομίας. Θα μπορούσαν να έχουν σταματήσει τον δράστη των επιθέσεων νωρίτερα”, προσθέτει η επιτροπή στην έκθεσή της.

Στις 22 Ιουλίου, ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπρειβικ σκότωσε αρχικά 8 ανθρώπους σε βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια μετέβη στο νησί Οτόγια όπου πυροβόλησε και σκότωσε 69 νέους σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Η νορβηγική αστυνομία έχει επικριθεί έντονα για την φερόμενη βραδυπορία της: πέρασαν περισσότερες από τρεις ώρες μετά την επίθεση στο Όσλο προτού συλληφθεί ο Μπρειβικ στο Ουτόγια, ενώ το όνομά του ήταν ήδη γνωστό στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Διαβάστε

Ένας χρόνος από τη σφαγή στη Νορβηγία – Ξύπνησαν μνήμες στο νησί Ουτόγια

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε