Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Έκθεση κόλαφος του ΔΝΤ για την Κύπρο: «Εκτός στόχων το έλλειμμα»

Μεγαλύτερο απ’ ό,τι προβλέπει η κυβέρνηση κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες θα είναι το έλλειμμα της Κύπρου το 2012! Αναμένεται να φτάσει στο 4,5% του ΑΕΠ!

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο για την Κύπρο (στο πλαίσιο των προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη) έρχεται λίγο πριν από την επίσκεψη κλιμάκιου του ΔΝΤ, στις 12 Οκτωβρίου, στη Λευκωσία.

Όσον αφορά στο φετινό έλλειμμα, θα ανέλθει στο 6,6% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το ΔΝΤ, η Κύπρος είναι μια από τις λίγες χώρες όπου παρουσιάζεται δημοσιονομική επιδείνωση, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αντί βελτίωση.

Στην έκθεση του, το ΔΝΤ κάνει αναφορά και στα spreads των κυπριακών ομολόγων, που μαζί με αυτά χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά και πιο πρόσφατα η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, έχουν εκτοξευθεί.

Εκτιμά, επίσης, ότι τα spreads θα διατηρηθούν υψηλά τα επόμενα χρόνια και ότι θα πιέσουν προς τα πάνω και το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Κύπρου, το IMF εκτιμά ότι θα μειωθεί στο 7,2% φέτος από 7,7% πέρσι, ενώ για το 2012 αναμένεται να αυξηθεί στο 7,6%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει το 4% φέτος μετά το +2,6% του 2010, ενώ για το 2012 προβλέπεται να μειωθεί στο 2,4%.

Οι προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού για τον ρυθμό ανάπτυξης παραμένουν ίδιες σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση που περιλάμβανε την Κύπρο, δηλαδή 0% για το 2011 και 1% το 2012.

Στις 12 Οκτωβρίου το κλιμάκιο του IMF θα ανακοινώσει τις πρώτες του εκτιμήσεις για την κυπριακή οικονομία και θα δημοσιεύσει την τελική έκθεση το Νοέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δάνειο “ανάσα” στην Κύπρο 2,5 δισ από τη Ρωσία

Κύπρος: Θέλουν να δώσουν κρατικά ομόλογα αντί 13ο μισθό στους δημοσίους!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε