Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τη χολέρα στην Αϊτή!

Ξεπερνούν τους 650 οι νεκροί από τη χολέρα· η κατάσταση ενδέχεται να “είναι σύντομα εκτός ελέγχου”.
Πάνω από 650 άνθρωποι έχουν πεθάνει από χολέρα στην Αϊτή από το ξέσπασμα της ασθένειας τον περασμένο μήνα, ανέφερε το AlterPresse αργά χθες Τετάρτη.
 
Στο μεταξύ η οργάνωση αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέμενε την οριστική επιβεβαίωση ότι ένας άνδρας που εξέπνευσε την Τρίτη στο Πορτ-ο-Πρενς είναι το πρώτο θύμα από χολέρα στην σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη από το σεισμό του Ιανουαρίου πρωτεύουσα της Αϊτής, όπου ζουν πάνω από 1,3 εκατ. άστεγοι σε στρατόπεδα προσφύγων.
 
“Η κατάσταση θα είναι σύντομα εκτός ελέγχου”, είπε χθες Τετάρτη ο διευθυντής του Radio M?tropole, Ρισάρ Βιντμάιερ. Η UNICEF προειδοποίησε ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο.
 
Σύμφωνα με το AlterPresse, που επικαλέστηκε στοιχεία του υπουργείου Υγείας, πάνω από 10.000 πολίτες της χώρας έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι στελέχη της στην πρωτεύουσα έχουν αντιμετωπίσει πάνω από 200 κρούσματα οξείας διάρροιας στην πρωτεύουσα–το κλινικό αυτό σύμπτωμα συνήθως υποδηλώνει ξέσπασμα χολέρας–κάνοντας λόγο για “πολύ ανησυχητική” κατάσταση.
 
Το πέρασμα του τυφώνα Τόμας την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε πλημμύρες και ενδέχεται να επιτάχυνε και να εξάπλωσε την μόλυνση. Μόνο στην περιοχή Αρτιμπονίτ, όπου διαγνώστηκαν τα πρώτα κρούσματα, οι νεκροί ξεπερνούν τους 450 και οι προσβεβλημένοι τους 7.300. Η ασθένεια εξαπλώνεται ταχύτατα στη Γκοναΐβ, δήλωσε ο δήμαρχός της, Πιερελίς Σεν-Ζιστίν. Ο Σεν-Ζιστίν είπε ότι έθαψε “προσωπικά” 31 ανθρώπους την Τρίτη και πρόσθεσε ότι έχει άλλες 15 σορούς σε ένα φορτηγό για να τις θάψει. “Άλλοι πεθαίνουν ενώ μιλάμε”, δήλωσε. “Από την 5η Νοεμβρίου ως σήμερα έχουμε θάψει τουλάχιστον 70 ανθρώπους. . . μόνο στο κέντρο της Γκοναΐβ. Υπάρχουν κι άλλοι που πέθαναν σε επαρχιακές περιοχές γύρω από την Γκοναΐβ”.
 
Μεγάλο μέρος της Γκοναΐβ είχε θαφτεί στη λάσπη από τους τυφώνες και τις τροπικές καταιγίδες το 2004 και το 2008 και χιλιάδες κάτοικοί της είχαν χαθεί.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε