Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Έλαβε το μήνυμα ο Ομπάμα – «Κατανοώ τη δυσαρέσκεια, αναλαμβάνω την ευθύνη»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 2ας Νοεμβρίου ήταν για τους Δημοκρατικούς και κυρίως για την κυβέρνηση Ομπάμα ηχηρό χαστούκι.

Εμφανώς απογοητευμένος από τα αποτελέσματα της κάλπης, σύμφωνα με τα οποία οι Δημοκρατικοί έχασαν τον έλεγχο του Κογκρέσου και διατήρησαν, έστω και «ψαλιδισμένη», την πλειοψηφία στη της Γερουσίας, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε ενώπιων των εκπροσώπων του Τύπου, σε μια απολογιστική συνέντευξη Τύπου. Και ανέβαλε την ευθύνη της ήττας για τους Δημοκρατικούς, τονίζοντας πως κατανοεί πλήρως τη δυσαρέσκεια των πολιτών.

«Είπα ήδη στον Τζον Μπένερ (σ.σ. μελλοντικό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων) και στον Μίτς Μακόνελ (σ.σ. επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία) ότι είμαι έτοιμος να συνεργαστώ μαζί τους», είπε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε πως αντιλαμβάνεται πλήρως τη βαθύτατη δυσαρέσκεια των εκλογέων σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς της οικονομικής ανάκαμψης.

«Οι πολίτες επιθυμούν να δημιουργηθούν πιο γρήγορα θέσεις εργασίας, επιθυμούν να αυξηθεί η αγοραστική τους δύναμη, επιθυμούν τα παιδιά τους να έχουν τις ίδιες δυνατότητες που είχαν και οι ίδιοι», παραδέχτηκε ο Ομπάμα, ο οποίος αναγνώρισε ότι έπρεπε να είχε κάνει «καλύτερη δουλειά» για να μειωθεί το ύψος της ανεργίας στη χώρα που φτάνει το 9,6% .

«Πρέπει να αναλάβω πλήρως την ευθύνη γιατί δεν κάναμε τόσο μεγάλη πρόοδο όσο χρειαζόταν να γίνει. Αυτό που δε θέλει ο αμερικανικός λαός από μας είναι να περάσουν τα δύο επόμενα χρόνια με αντιπαραθέσεις στο κοινοβούλιο για (όσα έγιναν ή δεν έγιναν) τα δύο προηγούμενα χρόνια».

«Ελάτε με τις προτάσεις σας»

Αναγνώρισε την ανησυχία για τα μεγάλα ελλείμματα και για τις δαπάνες, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να περιστείλει τις δημόσιες δαπάνες για την έρευνα και για την παιδεία, στην προσπάθειά της να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα.

«Σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες αποφάσεις, που σχετίζονται με την πορεία του προϋπολογισμού, θα πρέπει κάποιος να διακρίνει μεταξύ ‘μπαλωμάτων’ που όμως δεν φέρνουν ανάπτυξη, ούτε είναι η ‘επένδυση του μέλλοντος’ από τη μία μεριά, και όλων όσων είναι απολύτως αναγκαία για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στο μέλλον, από την άλλη», τόνισε.

«Εάν θέλετε, Ρεπουμπλικάνοι, να απορρίψετε το οικονομικό μου πρόγραμμα, τότε παρακαλώ υποβάλετέ μου τις εισηγήσεις σας για την αναθέρμανση της οικονομίας μας. Μόνο φόρο-απαλλαγές, αυτό δεν είναι το ‘εργαλείο’ για την ανάπτυξη, που προσδοκούμε», συνέχισε ο πρόεδρος Ομπάμα, που αναφερόταν στο κάλεσμα των Ρεπουμπλικάνων, για φόρο-απαλλαγές «εδώ και τώρα, γενικώς».

Προτεραιότητα σε ενέργεια και παιδεία

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την πρόθεσή του να ξανανοίξει τη διαβούλευση για σημαντικά νομοθετικά θέματα-κλειδιά, όπως η ενέργεια και οι προωθούμενες αλλαγές στην παιδεία και για αυτό προτίθεται να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους. Ωστόσο, σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα των Ρεπουμπλικάνων, να αποσύρει τη υπογραφή του από το μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την δημόσια υγεία, ο απάντησε ότι «οι ψηφοφόροι δεν περιμένουν από μας να επαναλάβουμε τα ίδια θέματα, τις ίδιες διαδικασίες στο Κογκρέσο».

Δυσκολεύει η μεταρρύθμιση για την κλιματική αλλαγή

Η νίκη των Ρεπουμπλικάνων σημαίνει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δε θα διαθέτει τις ψήφους για να περάσει τη φιλόδοξη νομοθετική μεταρρύθμιση για την κλιματική αλλαγή στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, ορισμένοι βουλευτές έχασαν τις έδρες τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων εν μέρει επειδή υποστήριξαν το νόμο που θα μείωνε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο συγκεκριμένος νόμος εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2009 αλλά δεν έλαβε τη στήριξη της Γερουσίας. Πάντως, όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, και τα δύο κόμματα συμφώνησαν ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται μία καλύτερη ενεργειακή πολιτική.

Διαβάστε επίσης
Στους Ρεπουμπλικάνους ο έλεγχος του Κογκρέσου – Με την πλάτη στον τοίχο ο Ομπάμα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε