Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η Ρεμπέκα Μπρουκς

REUTERS
Συνεχίζονται οι παραιτήσεις στον απόηχο του σκανδάλου. Την Τρίτη η μεγάλη κατάθεση στην Βουλή του Μέρντοκ και του γιου του. Θα καταθέσει και η Ρεμπέκα Μπρουκς.

Με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ελεύθερη η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της βρετανικής εφημερίδας News Corp. που ανήκει στον όμιλο News International, μετά από τη συνεργασία που είχε με την αστυνομία νια τις σκανδαλώδεις
τηλεφωνικές υποκλοπές.
 
Η Μπρουκς αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε για την υπόθεση, ενώ είχε παραιτηθεί κατά τη διάρκεια των ισχυρισμών ότι η News International, που εξέδιδε και την ταμπλόιντ εφημερίδα News of the World, που, εκείνη την εποχή είχε δεχθεί
κατηγορίες πως κάλυπτε ορισμένα από τα χειρότερα εγκλήματα.
 
 
Νωρίτερα ο Πολ Στέφενσον, επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ, που κατηγορήθηκε για τη στάση του στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών στους κόλπους του ομίλου Μέρντοχ, ανακοίνωσε την παραίτησή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.
 
“Πήρα την απόφαση αυτή λόγω των εικασιών και των κατηγοριών για τις σχέσεις μεταξύ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας και της News International”, το βρετανικό τμήμα του ομίλου Μέρντοχ, και “ειδικά με τον Nιλ Ουόλις”, πρώην αναπληρωτή αρχισυντάκτη της εφημερίδας News of the World, της ταμπλόιντ που ήταν η ρίζα του σκανδάλου, δήλωσε ο Πολ Στεφενσον.
 
Μάταια παλεύει, από τη στιγμή που άρχισε να «ξηλώνεται το πουλόβερ» με τις αποκαλύψεις για τις μαζικές υποκλοπές της «Νews of the World», το πάμπλουτο αφεντικό των αγγλοσαξονικών μίντια να συμμαζέψει τη ζημιά- πρώτα κλείνοντας την εφημερίδα, μετά παραδεχόμενος σφάλματα. Το «damage control», ο «έλεγχος της ζημιάς», δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν ολόκληρη η Βρετανία καταδικάζει τις πρακτικές σου ως «αηδιαστικές»μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, του οποίου έφτασαν κάποια στιγμή τα δημοσιογραφικά τζιμάνια των «Sunday Τimes» να παρακολουθούν ακόμη και το βαρύτατα άρρωστο τετράχρονο αγοράκι.
 
Στους χιλιάδες «στόχους» περιλαμβάνονται οικογένειες ανήλικων θυμάτων από βίαια εγκλήματα και νεκρών φαντάρων των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, διασημότητες της ποπ και των σπορ, ακόμη και η «ιερή» βασιλική οικογένεια της Αγγλίας.
 
Τα «χαστούκια» είναι διαδοχικά: μετά τη σύλληψη του Αντί Κόλσον, στενού συνεργάτη του Μέρντοκ και αργότερα υπεύθυνου επικοινωνίας του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, συνελήφθη την Πέμπτη και ο πρώην υποδιευθυντής της εφημερίδας «Νews of the World» Νιλ Γουόλις, με βαριές κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο την πραγματοποίηση υποκλοπών- το ένατο πρόσωπο που συλλαμβάνεται εφέτος.
 
Ηδη παραιτήθηκε η «πιο μισητή γυναίκα στη Βρετανία», η διευθύντρια του μητρικού ομίλου Νews Ιnternational Ρεμπέκα Μπρουκς,ενώ διώξεις ετοιμάζονται για στελέχη των «Sunday Τimes» και της σκανδαλοθηρικής «Sun». Η Μπρουκς πέρασε την Κυριακή αρκετές ώρες στην αστυνομία για να αφεθεί αργότερα ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.
 
Η πίεση θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τρίτη, όταν- όπως όλα δείχνουν – οι Μέρντοκ, πατέρας και γιος, αλλά και η κυρία Μπρουκς, θα εμφανιστούν στο… εδώλιο της Βουλής των Κοινοτήτων, κατόπιν ειδικής διακομματικής πρόσκλησης. Οι βουλευτές τούς περιμένουν με άγριες διαθέσεις- αλλά και ο Μέρντοκ λογικά θα «παίξει τα ρέστα του», εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές δεν θα ήταν πιθανότατα στην αίθουσα χωρίς την υποστήριξη των εντύπων του.
 
Χτυπούν, επίσης, και πέρα από τον ωκεανό καμπάνες για τα μεγάλα αμερικανικά μίντια του Μέρντοκ. Ηδη το FΒΙ διέταξε έρευνα για τις πρακτικές τής- επίσης σκανδαλοθηρικής- εφημερίδας «Νew Υork Ρost», αλλά και για τη ναυαρχίδα της αυτοκρατορίας, το πανίσχυρο δεξιό τηλεοπτικό κανάλι Fox ΤV, που παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση και πόλωση της πολιτικής ατζέντας στις ΗΠΑ.
 
Το Fox ΤV, ο πολιορκητικός κριός του μεγιστάνα στην αμερικανική αγορά, πρωταγωνίστησε στην «προλείανση» των πολέμων της εποχής Μπους και σήμερα λειτουργεί ως εκκολαπτήριο για τα αστέρια του «Κόμματος του Τσαγιού» και της νέας «χριστιανικής Δεξιάς», που αλλαξε τις ισορροπίες στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010 και απειλεί ευθέως την επανεκλογή του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
 
Ωστόσο η πραγματική τιμωρία για έναν μεγιστάνα δεν μπορεί παρά να είναι καθαρά οικονομική: και η ανακοίνωση του γιου του πατριάρχη, Τζέιμς Μέρντοκ, πως η επιχείρηση αποσύρει οριστικά την προσφορά της, ύψους 10 δισ. στερλινών, για την απόκτηση του μεγαλύτερου βρετανικού συνδρομητικού καναλιού ΒSkyΒ, αποτελεί κόλαφο για την επιχείρησή του.
 
Αν έπαιρνε τον πλήρη έλεγχο του καναλιού, η «Νews Ιnternational» θα μετατρεπόταν σε ένα «οιονεί μονοπώλιο» στη βρετανική τηλεόραση, με τζίρο 8 δισ. στερλίνες τον χρόνο και παντοκρατορία στα τηλεοπτικά δικαιώματα για ποδόσφαιρο, ακριβά σίριαλ και ριάλιτι σόου.
 
Η απόσυρση της προσφοράς εξαγοράς ήταν ταπεινωτική: έγινε λίγες ώρες πριν από ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου όλα τα κόμματα είχαν ήδη ανακοινώσει πως θα μπλόκαραν το μεγάλο «ντιλ».
 
Κανένα «mea culpa», σαν αυτό που ψέλλισε ο Ντέιβιντ Κάμερον, δεν μπορεί να σβήσει το γεγονός ότι ο φυλακισμένος σήμερα Αντί Κόλσον υπήρξε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Μέρντοκ και στην Ντάουνινγκ Στριτ, τους πρώτους μήνες της πρωθυπουργίας τους. Και δεν υπάρχει άνθρωπος στην Αγγλία που να ξεχνά ότι ο πατήρ Μέρντοκ ήταν από τους πρώτους που επισκέφτηκαν τον Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ 10- και ενώ μπήκε από την μπροστινή πύλη έφυγε αθέατος από την πίσω πόρτα…
 

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Αστυνομίας μετά τα δημοσιεύματα – Δείτε τη δήλωση του

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε