Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ελεύθερος ο Στρος Καν – Τι δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση του δικαστή

– “Τελείωσε ο εφιάλτης. Ευχαριστώ την οικογένειά μου” δήλωσε ο Γάλλος πολιτικός
– “Δε βλέπω λόγο να αρνηθώ την αίτηση απόρριψης των κατηγοριών” είπε ο δικαστής Μάικλ Όμπους
– Ελεύθερος ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ να επιστρέψει στη Γαλλία
– Στο αρχείο η υπόθεση απόπειρας βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης κατά της Ναφισάτου Ντιαλό
– Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να μπει ο DSK στην κούρσα των γαλλικών προεδρικών εκλογών
– Εκατοντάδες συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστήριο υπέρ της καμαριέρας

Οι εισαγγελικές αρχές αποκάλυψαν ψεύδη στις καταγγελίες της 32χρονης καμαριέρας, έκριναν ότι δε θα μπορούσαν να στηρίξουν την υπόθεσή τους και ζήτησαν να αποσυρθούν οι κατηγορίες κατά του Ντομινίκ Στρος Καν για απόπειρα βιασμού και σεξουαλική επίθεση στη Ναφισάτου Ντιαλό.

Ο δικαστής Μάικλ Όμπους έκανε δεκτή –όπως αναμενόταν- την αίτηση και έστειλε την υπόθεση στο αρχείο και τον Ντομινίκ Στρος Καν στην ελευθερία και στη… Γαλλία. «Δεν βλέπω κανένα λόγο για να αρνηθώ το αίτημα για την απόσυρση των κατηγοριών», είπε ο δικαστής κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, που κράτησε περίπου 15 λεπτά, στο ποινικό δικαστήριο του Μανχάταν.

Η πλευρά της Ναφισάτου Ντιαλό είχε το δικαίωμα να ασκήσει έφεση, όπως και έκανε, αλλά απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο κι εκείνος θα είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη Γαλλία και να μπει στην κούρσα για την προεδρία της χώρας του.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν, συνοδευόμενος πάντα από τη σύζυγο του, Αν Σινκλέρ, έφτασε στο δικαστήριο του Μανχάταν λίγο πριν από τις 18:30 (ώρα Ελλάδας) όταν και ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση του δικαστηρίου. Λίγη ώρα μετά βγήκε εμφανώς ικανοποιημένος που ο εφιάλτης του τελείωσε. 
Για να πάρει, πάντως, το διαβατήριό του, ο Ντομινίκ Στρος Καν θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμα! Για κακή του τύχη, ο σεισμός της Τρίτης στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ προκάλεσε το κλείσιμο των δικαστικών υπηρεσιών στη Νέα Υόρκη και έτσι το ταξίδι για τη Γαλλία πήρε μικρή… παράταση.

“Τελειωσε ο εφιάλτης μου” – Η δήλωση Στρος Καν

“Αυτοί οι τελευταίοι δυόμισι μήνες ήταν ένας εφιάλτης για μένα και την οικογένειά μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν πιστέψει στην αθωότητά μου, και τις χιλιάδες των ανθρώπων που μας εξέφρασαν την υποστήριξή τους προσωπικά και γραπτώς. Είμαι βαθιά ευγνώμων στη σύζυγο και την οικογένειά μου που πέρασαν αυτή τη δοκιμασία μαζί μου.

Θέλουμε επίσης να εκφράσουμε την εκτίμησή μας στον δικαστή Όμπους και τους συνεργάτες του, και ιδιαίτερα σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό το δικαστήριο που έκανε μια τέτοια προσπάθεια να προστατεύσει τη σύζυγό μου και εμένα κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ.

Τέλος, είμαστε προφανώς ικανοποιημένοι που ο περιφερειακός Εισαγγελέας συμφώνησε με τους δικηγόρους μου ότι αυτή η υπόθεση έπρεπε να απορριφθεί. Εκτιμούμε τον επαγγελματισμό του και εκείνο των ανθρώπων που εμπλέκονται στην εν λόγω απόφαση.

Δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο για το θέμα αυτό και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στο σπίτι μας και να επανέλθουμε σε μια πιο φυσιολογική ζωή”.

Η θέση του εισαγγελέα
Ακόμη και αν διαπιστωθεί ότι ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ είχε σεξουαλική επαφή με την ενάγουσα, δεν μπορεί να αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτή η επαφή έγινε με την χρήση βίας, ανέφερε στην αίτησή του ο εισαγγελέας, Σάιρους Βανς τζούνιορ.

Ο Σάιρους Βανς εξήγησε στην μακροσκελή -25σέλιδη- επιχειρηματολογία του ότι η Ναφισάτου Ντιαλό είπε ψέματα στους ανακριτές επανειλημμένα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η 32χρονη καμαριέρα έδωσε “τρεις αντιφατικές εκδοχές” για το τι συνέβη μετά τη συνάντησή της με τον DSK. Αντιμέτωπη με αυτές τις αντιφάσεις, είπε ότι ποτέ δεν έκανε τις δηλώσεις που τις αποδίδονται.

Τα ψέματα της έχουν “υπονομεύσει σοβαρά την αξιοπιστία της ως μάρτυρος” στην υπόθεση αυτή, τόνισε ο εισαγγελέας, αρνούμενος να αναλάβει τον κίνδυνο της ήττας στην δίκη. Μια ποινική καταδίκη στη Νέα Υόρκη μπορεί να ληφθεί μόνο με την ομόφωνη γνώμη του Σώματος των Ενόρκων, που θα έχει πειστεί “πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας”.

Η εισήγηση του εισαγγελέα καταγγέλθηκε ως αρνησιδικία από τον συνήγορο της καμαριέρας. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο εισαγγελέας “αρνήθηκε το δικαίωμα μιας γυναίκας να της αποδοθεί δικαιοσύνη σε μια υπόθεση βιασμού” και ότι την άφησε “ανυπεράσπιστη”.

Μπορεί εκατοντάδες άνθρωποι να έχουν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν, διαμαρτυρόμενοι εναντίον του, αλλά αυτό καθόλου δε νοιάζει τον πρώην κύριο ΔΝΤ.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς, κρατώντας πλακάτ με τα οποία διαδηλώνουν τη στήριξή τους στην Ντιαλό και διαμαρτυρόμενοι που «ένας πλούσιος καταφέρνει και πάλι να ξεφύγει».


ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία της Γαλλίας ο Στρος Καν;

Αποσύρονται οι κατηγορίες κατά του Στρος Καν! – Την Τρίτη η απόφαση

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε