Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

ΕλΜπαρατνέι: Η Δύση ενθαρρύνει τον ισλαμικό εξτρεμισμό

ΕλΜπαρατνέι: Η Δύση ενθαρρύνει τον ισλαμικό εξτρεμισμό
Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, προειδοποίησε σε συνέντευξή που παραχώρησε

 

σε Βρετανική εφημερίδα και δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη ότι η στήριξη που προσφέρει η Δύση σε αυταρχικά καθεστώτα στην Μέση Ανατολή ενθαρρύνουν τον ισλαμικό εξτρεμισμό.
 
“Υπάρχει ανάγκη επανεκτίμησης” της στάσης τους, είπε ο ΕλΜπαραντέι στην εφημερίδα Guardian. “Η θεωρία ότι η μόνη εναλλακτική πρόταση στα αυταρχικά καθεστώτα είναι ο [Οσάμα] μπιν Λάντεν και η παρέα του είναι ψευδής, αλλά η συνέχιση της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα θα κάνει αυτήν την προφητεία πραγματικότητα”, δήλωσε.
 
Ο ΕλΜπαραντέι, ο οποίος έως τα τέλη του 2009 ηγείτο της IAEA, δήλωσε πως βλέπει “αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση” στον Αραβικό κόσμο.
 
“Οι λαοί νοιώθουν ότι τους καταπιέζουν οι κυβερνήσεις τους, ότι τους μεταχειρίζεται άδικα ο έξω κόσμος, ξυπνούν το πρωί και βλέπουν. . . ανθρώπους να σκοτώνονται, μουσουλμάνους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Σομαλία, στο Σουδάν, στο Νταρφούρ”.
 
Η πολιτική της Δύσης στην περιοχή αποτελεί “ολοκληρωτική αποτυχία”, είπε ο ΕλΜπαραντέι, που επέστρεψε στο Κάιρο το Φεβρουάριο.
 
“Δεν βασίζεται στον διάλογο, στην κατανόηση, στην υποστήριξη των κοινωνιών και την ενίσχυση των λαών, αλλά μάλλον βασίζεται στην υποστήριξη αυταρχικών συστημάτων όσο το πετρέλαιο ρέει”.
 
Ο 67χρονος πρώην επικεφαλής της ΔΕΑΕ έχει δηλώσει ότι προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία της Αιγύπτου το 2011 αντιπαρατιθέμενος με το Χόσνι Μουμπάρακ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1981, υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε