Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Εμπάργκο από την ΕΕ στο ιρανικό πετρέλαιο – Δεν εξαιρείται η Ελλάδα

Εμπάργκο από την ΕΕ στο ιρανικό πετρέλαιο – Δεν εξαιρείται η Ελλάδα

Η χώρας μας είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από το εμπάργκο όμως η ΕΕ αποφάσισε ότι το εμπάργκο θα είναι γενικό. Θα δημιουργηθούν προβλήματα στην αγορά;

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από την 1η Ιουλίου, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της Ελλάδας για πιθανή εξαίρεσή της για διευκόλυνση στα οικονομικά της προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου τους στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσαν πάντως ότι το εμπάργκο θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί, αν και δεσμεύθηκαν να επανεξετάσουν την εφαρμογή του στο μέλλον για να διασφαλίσουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επαρκή πρόσβαση σε αργό.

“Δεν υπάρχει καμία αλλαγή όσον αφορά το πώς θα προχωρήσουμε την 1η Ιουλίου”, δήλωσε η αρχηγός της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον στο περιθώριο της συνόδου και τόνισε: “Οι κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν”.

Οι δυτικές κυβερνήσεις ελπίζουν οι κυρώσεις να πείσουν το Ιράν να περιορίσει την πυρηνική του δραστηριότητας και ιδίως να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε σχάσιμο επίπεδο που δεν απέχει πολύ από αυτό που απαιτείται για την παραγωγή υλικού για πυρηνικές βόμβες.

Το Ιράν είναι ένας από τους βασικούς προμηθευτές πετρελαίου της ελληνικής αγοράς και τώρα οι υπεύθυνοι εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν – Ελλάδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε