Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Εμπόδια στην δίκη Μουμπάρακ – Μπορεί να καθυστερήσει ακόμη και χρόνια!

Στη δίνη ενός δικονομικού κυκεώνα η δίκη Μουμπάρακ. Προέκυψαν εμπόδια που μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις ακόμη και ετών

Ο κατάλογος των μαρτύρων είναι ήδη τεράστιος και διευρύνεται συνεχώς, το κατηγορητήριο είναι περίπλοκο, συνήγοροι των οικογενειών των διαδηλωτών που έπεσαν νεκροί από άνδρες του καθεστώτος στις αρχές του εκπνέοντος έτους ζήτησαν να αντικατασταθούν δικαστές της έδρας «διότι έκαναν δεκτά όλα τα αιτήματα της υπεράσπισης» και – το κυριότερο – ανοικτό παραμένει το βασικό ζήτημα: ποιός έδωσε την εντολή στην αστυνομία, το παρακράτος και τον στρατό «να ρίξουν στο ψαχνό» με αποτέλεσμα η Αραβική Ανοιξη της Αιγύπτου να έχει θρηνήσει περισσότερα από 850 θύματα στα 18 μερόνυχτα που κράτησε η εξέγερση – μέχρι την ανατροπή του Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου 2011.

Ο 83χρονος κατηγορούμενος, που νοσηλεύεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας, οδηγήθηκε στο δικαστήριο, στο Κάιρο, ξαπλωμένος σε φορείο και συνοδευόμενος από γιατρούς. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου έχει απαγορεύσει την παρουσία φωτορεπόρτερ και τηλεοπτικών συνεργείων στην αίθουσα, έτσι δεν υπάρχει εικόνα από την προσέλευσή του.

Συγκατηγορούμενοί του είναι οι δύο γιοί του, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και ανώτατοι αξιωματικοί της αστυνομίας, όλοι αντιμέτωποι με πλήθος κατηγοριών, κυρίως για διαφθορά και ηθική αυτουργία σε δολοφονίες άοπλων διαδηλωτών.

Οι προηγούμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου είχαν στιγματιστεί από συγκρούσεις έξω από το κτίριο, ωστόσο αυτή τη φορά οι πολέμιοι του καθεστώτος Μουμπάρακ διαδήλωσαν χωρίς να τους διαλύσουν βίαια οι Αρχές.

Ο δικαστής επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε όλα τα αιτήματα που του υποβλήθηκαν και όρισε επανάληψη της δίκης την προσεχή Δευτέρα 2 Ιανουαρίου.

Η δίκη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου και στενού συμμάχου των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή, είναι ένα σκληρό τεστ αντοχής για τη στρατιωτική χούντα που τον διαδέχτηκε, η οποία έχει ξεκινήσει μία πολύμηνη διαδικασία εκδημοκρατισμού της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας, εν μέσω καχυποψίας και καταγγελιών για υπέρμετρη χρήση βίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα αποκαταστάθηκε η τάξη στο Κάιρο μετά την έναρξη μιας πολύμηνης εκλογικής διαδικασίας και με ακόμη 17 νεκρούς διαδηλωτές από σφαίρες στρατιωτών και αστυνομικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε