Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Εν μέσω κρίσης δίνουν 105 εκατ. ευρώ για την διάσωση της Πομπηίας

Εν μέσω κρίσης δίνουν 105 εκατ. ευρώ για την διάσωση της Πομπηίας

Πρόγραμμα διάσωσης της Πομπηίας ύψους 105 εκατ. ευρώ εξήγγειλε ο Μάριο Μόντι

Μπορεί η Ιταλία να είναι μία από τις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και λεφτά για παροχές να μην υπάρχουν, όμως ορισμένα έργα δεν μπορούν να περιμένουν. Για του λόγου το αληθές, ο πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Μόντι ανακοίνωσε ότι 105 εκατ. ευρώ -από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια- θα διατεθούν για τη διάσωση και συντήρηση ενός εκ των σημαντικότερων μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την Πομπηία.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καταγγέλλοντας ότι η πολιτεία έχει εγκαταλείψει τον ιστορικό αυτό χώρο. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών επαληθεύτηκαν με τον χειρότερο τρόπο πριν 18 μήνες, όταν κατέρρευσαν διάφορα κτίσματα, μεταξύ των οποίων και ο «Οίκος των Μονομάχων».  

Στόχος του προγράμματος, όπως δήλωσε ο Μάριο Μόντι, είναι «η συντήρηση όλων των κτισμάτων που διατρέχουν κίνδυνο και τα οποία βρίσκονται σε έναν από τους σημαντικότερους χώρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Σύμφωνα με το BBC, κάθε χρόνο η Πομπηία προσελκύει περί τα 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Παρά τα χρήματα που συγκεντρώνονται από την τουριστική κίνηση, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο χώρος έχει παραμεληθεί και υποχρηματοδοτείται.

Η κίνηση Italia Nostra, που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και της πολιτείας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας, χαρακτήρισε «καλή αρχή» την εξαγγελία του προγράμματος, αλλά υποστήριξε ότι απαιτούνται τα διπλάσια κονδύλια για τη διάσωση του χώρου στο σύνολό του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε