Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία Συντηρητικών και Φιλελευθέρων

Ο Ντέιβιντ Κάμερος ακόμη περιμένει να δει αν θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Ντέιβιντ Κάμερος ακόμη περιμένει να δει αν θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας. ΦΩΤΟ REUTERS

Πιέσεις από τους Συντηρητικούς προς τους Φιλελεύθερους να καταλήξουν σε απόφαση συνεργασίας….

 Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα πως ήρθε η ώρα για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να ξεκαθαρίσουν αν θα συμμετάσχουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, την ίδια ώρα που ο ηγέτης των Φιλελευθέρων τόνισε ότι οι συνομιλίες έχουν εισέλθει σε “τελική φάση”.

    Ο Κάμερον επισήμανε πως “έκανε στους Φιλελεύθερους μια ολοκληρωμένη, ανοικτή και πολύ λογική πρόταση για το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης”, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

    “Πιστεύω πως ήρθε η ώρα. Ήρθε η ώρα για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να αποφασίσουν”, είπε ο Κάμερον στους δημοσιογράφους έξω από την κατοικία του στο βόρειο Λονδίνο.

    “Ελπίζω οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες να πάρουν την σωστή απόφαση που θα δώσει στην χώρα μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση που χρειάζεται επειγόντως”, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Λίγο αργότερα, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ αποκάλυψε πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε μια “κρίσιμη και τελική φάση”, υπογραμμίζοντας πως “ανυπομονεί, όπως ο καθένας, να βρεθεί λύση ώστε να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο”.

    “Πραγματικά ελπίζω να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε, το συντομότερο δυνατόν, σε μια ανακοίνωση που να αποσαφηνίζει και να εξηγεί στον κόσμο τι σκεφτόμαστε”, κατέληξε ο Κλεγκ. 

Παραιτήθηκε ο Μπράουν

«Θυσιάζεται» ο Γκόρντον Μπράουν στο βωμό της παραμονής των Εργατικών στην εξουσία της Βρετανίας. Αποχωρεί από την ηγεσία των Εργατικών την ώρα που το κόμμα του αρχίζει επίσημη διαπραγμάτευση με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες για κυβερνητική συμμαχία. Ύστατη προσπάθεια των Τόρις να «κερδίσουν» τους Φιλελεύθερους… 

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Νικ Κλεγκ δήλωσε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Μπράουν ότι η απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ηγεσία των Εργατικών «θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην ομαλή μετάβαση προς μία σταθερή κυβέρνηση». Ο Κλεγκ αποσαφήνισε πως οι Φιλελεύθεροι συνεχίζουν ταυτόχρονα τις συνομιλίες με τους Τόρις.
Από την πλευρά του το Συντηρητικό Κόμμα ανακοίνωσε μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις ότι κατέθεσε επίσημη, τελική πρόταση στους Φιλελεύθερους για μία «ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση». Η πρόταση περιλαμβάνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου, σε μία παραχώρηση των Τόρις προς τους Φιλελεύθερους ώστε να αποσπάσουν το «ναι» για συγκυβέρνηση.

Το Συντηρητικό Κόμμα δήλωσε κατέθεσε την τελική του πρόταση προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για το εκλογικό σύστημα της εναλλακτικής ψήφου, στα πλαίσια των διαβουλεύσεων ανάμεσα στα δύο κόμματα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο Νικ Κλεγκ, εκτίμησε ότι η ανακοίνωση του βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν για προσεχή του αποχώρηση από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, μπορεί να είναι “ένα σημαντικό στοιχείο” στις διαπραγματεύσεις με στόχο τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Το κόμμα του Κλεγκ, ήρθε μεν τρίτο στις εκλογές της Πέμπτης αλλά είναι ο ρυθμιστής των επόμενων πολιτικών εξελίξεων στη Βρετανία, αφού οι Συντηρητικοί που κέρδισαν τις εκλογές δεν έχουν πλειοψηφία και άρα χρειάζονται ένα δεκανίκι για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το ίδιο ισχύει και για το Εργατικό Κόμμα.


Στο μεταξύ σύμφωνα με το Sky News, τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα κατέληξαν στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Οπως μετέδωσε το δίκτυο, οι διαπραγματευτές των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών θα υποβάλουν τις προτάσεις τους στα μέλη των κομμάτων τους.

Πάντως, εκπρόσωποι και των δύο πλευρών αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Αβέβαιη ακόμη η συνεργασία στη Βρετανία
    

    

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε