Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Ένα βήμα πριν το μνημόνιο η Ισπανία

Ένα βήμα πριν το μνημόνιο η Ισπανία

Είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτική η φράση του ίδιου του πρωθυπουργού Μ. Ραχόι που είπε μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει “να δανείζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα” με τα σημερινά επιτόκια που τής επιβάλλουν οι αγορές. Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής πολλοί το εξέλαβαν και ως προαναγγελία αιτήματος βοήθειας, καθώς ο αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές κατά το παράδειγμα της Ελλάδας οδηγεί στο μηχανισμό στήριξης.

“Είναι πολύ δύσκολο να δανειζόμαστε σήμερα και θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο, εάν δε στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την εξυγίανση των δημοσιονομικών και τη μείωση του ελλείμματος”, τόνισε ο Ραχόι καθώς η Ισπανία έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 5,3% του ΑΕΠ εφέτος έναντι του 8,9% του 2011.

Το επιτόκιο που πρέπει να πληρώσει η Ισπανία για να δανειστεί παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από 6,8%, παρά τη βοήθεια ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ το ανώτερο της ευρωζώνης προς τις τράπεζες της χώρας, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της έκθεσής τους στη φούσκα των ακινήτων.

Ο Μαριάνο Ραχόι εξέθεσε στους βουλευτές τις θέσεις που θα υπερασπιστεί κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής αύριο και μεθαύριο.

“Το πιο επείγον θέμα είναι αυτό της χρηματοδότησης”, τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό “πλήττει την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες και γι΄αυτό είναι ένα θέμα πρωταρχικής σημασίας”, τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

“Μπλόκο” στον Σόιμπλε – Μένει ο Γιούνκερ επικεφαλής του Eurogroup

A Paris τα λένε σήμερα Ολάντ-Μέρκελ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε