Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

“Ένα χολωμένο ΔΝΤ συγκρούεται με τους Έλληνες, που είναι όλο καπρίτσια”

“Ένα χολωμένο ΔΝΤ συγκρούεται με τους Έλληνες, που είναι όλο καπρίτσια”

Αργά, αλλά σταθερά, η Ελλάδα περιέρχεται σε κατάσταση απομόνωσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστηρίζει η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «De Tijd» σε δημοσίευμα με τίτλο «Ένα χολωμένο ΔΝΤ συγκρούεται με τους Έλληνες, που είναι όλο καπρίτσια».

Όπως ειδικότερα σημειώνει η «De Tijd», με αφορμή το νέο πακέτο οδυνηρών μέτρων, τα δύο μεγαλύτερα συνδικαλιστικά σωματεία στην Ελλάδα έχουν εξαγγείλει για σήμερα 24ωρη απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ωστόσο, συνεχίζει, οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν είναι οι μόνοι δυσαρεστημένοι με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στην Ελλάδα, καθώς και το ΔΝΤ εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένο με τους αργούς ρυθμούς που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Για το ΔΝΤ τα πράγματα είναι απλά, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα: οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν, αλλιώς θα διακοπεί η ροή των κονδυλίων.

Αναφέρεται, επίσης, ότι εξαιτίας των εκλογών στην Ελλάδα, παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Οι Ευρωπαίοι, όμως, αποδέχτηκαν αυτή την καθυστέρηση, επειδή έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, αναφέρει η «De Tijd», τονίζοντας πως, ακόμη και τώρα, το «φόβητρο» του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί από την ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές, με το σκεπτικό ότι αν ανέλθει στην εξουσία ο Α. Τσίπρας η Ελλάδα θα αποτελέσει παρελθόν για την Ευρώπη.

Καταλήγοντας, η «De Tijd» αναφέρεται στα παραλειπόμενα της τελευταίας συνεδρίασης της τρόικας με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και, ειδικότερα, στην έντονη στιχομυθία που φέρεται να είχε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα. Όπως σημειώνει, η συζήτηση προς στιγμήν εκτραχύνθηκε, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να επέμβει τηλεφωνικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς και ο Πολ Τόμσεν να αποχωρήσει λίγο αργότερα από την αίθουσα, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται, εξάλλου και η γαλλόφωνη εφημερίδα «LE SOIR», η οποία, σε άρθρο με τίτλο «Μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;» εκτιμά ότι, τη Δευτέρα το βράδυ, στην Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, «έκανε γκάφα», υποστηρίζοντας μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όσον αφορά το κομμάτι που βρίσκεται στην κατοχή των θεσμικών πιστωτών (Official Sector Involvement).

H ιδέα κυκλοφορεί εδώ και κάποιες εβδομάδες, αναφέρει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας πως, ενώ η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα ψάχνουν 11,5 δισ. ευρώ εξοικονόμησης, όρος για τη χορήγηση νέας δόσης δανείου, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποίησε: «Δεν αρκεί αυτό. Δεδομένης της τεράστιας αργοπορίας στις ιδιωτικοποιήσεις και της οριακής περισυλλογής φόρων, υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους».

Αυτή η μικρή πρόταση- σημειώνει η εφημερίδα- θα δώσει υλικό συζήτησης σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι τα 130 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα τον Μάρτιο, από την ΕΕ και το ΔΝΤ, δεν ανταποκρίνονται στις τεράστιες δυσκολίες χρηματοδότησης της χώρας.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει πως, την Τρίτη, το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται μία ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των ελληνικών τίτλων χρεών, που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ότι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αυτή η ενέργεια, που μοιάζει με την αρχή μίας αναδιάρθρωσης, θα αφορά, πιθανόν, ποσό ύψους 28 δισ. ευρώ, ομόλογων που λήγουν ανάμεσα στο 2013 και το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Το ΔΝΤ θέλει να αποτύχουν τα μέτρα για να γίνει νέο κούρεμα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε