Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Ένας ακροδεξιός για πρόεδρος

Είναι 49 ετών. Θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς της Ευρώπης. Ακροδεξιός και ετοιμάζεται να πάει για πρόεδρος.

«Έμαθα ότι οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων ξεπέρασαν το 7,3%», λέει ο 49χρονος Τίμο Σόινι, ο πιο επιτυχημένος σήμερα ευρωσκεπτικιστής πολιτικός στην Ευρώπη και σίγουρα στην ευρωζώνη. «Αυτή η κατάσταση είναι φρικτή», προσθέτει, μολονότι είναι σαφές πως, από τη δική του πολιτική θέση, η είδηση είναι μάλλον καλή…
 
Το κόμμα του Σόινι, οι Αληθινοί Φινλανδοί, τράβηξαν φέτος την άνοιξη την προσοχή του κόσμου όταν αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη διάσωση της Πορτογαλίας. Και η στάση τους αυτή απέδωσε εκλογικά: τον Απρίλιο κέρδισαν 19,1% των ψήφων, από 4,1% στις προηγούμενες εκλογές. Ετσι το περιθωριακό αυτό ακροδεξιό κόμμα έγινε το τρίτο μεγαλύτερο της Φινλανδίας παίρνοντας ελαφρώς μόνο λιγότερες ψήφους από τους άλλοτε κυρίαρχους Σοσιαλδημοκράτες.
 
Η νέα κρίση στην ευρωζώνη, με την Ιταλία, έρχεται στην πιο κατάλληλη στιγμή για τον Σόινι, καθώς μέσα σ’ έναν μήνα ξεκινάει την προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία της Φινλανδίας. «Είπα, και εκνεύρισα πολύ τον Πρωθυπουργό: “Δεν έχετε ακούσει ποτέ για τη Σοβιετική Ενωση; Ελεγαν ότι θα διαρκούσε για πάντα και αυτό δεν συνέβη. Τώρα λένε ότι το ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαρκέσουν για πάντα, αλλά ούτε αυτό θα συμβεί», δήλωσε.
 
Ο Σόινι απέχει πολύ από τους νηφάλιους, συναινετικούς πολιτικούς που οικοδόμησαν το φινλανδικό κράτος πρόνοιας. Εχει καλή μόρφωση (έκανε μάστερ με θέμα τον λαϊκισμό στην πολιτική…), όμως εμφανίζεται ως ένα απλό μέλος της εργατικής τάξης και ο λόγος του έχει απήχηση στους αγρότες και τους βιομηχανικούς εργάτες που βρίσκονται στο περιθώριο της φινλανδικής οικονομίας. Εχει ασπαστεί τον καθολικισμό σε μια κυρίως προτεσταντική χώρα και χρησιμοποιεί τη θρησκεία του για να… ταυτιστεί τόσο με τις μειονότητες της Φινλανδίας όσο και με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που τόσο συχνά καταδικάζει: «Ως καθολικός, καταλαβαίνω πολύ καλά την κατάσταση της Ιρλανδίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και ακόμη και των ελληνορθόδοξων χωρών. Στις καθολικές χώρες, το κράτος δεν θεωρείται το χέρι του Θεού. Είναι συνηθισμένο χόμπι να εξαπατάς την κυβέρνηση, να εξαπατάς αυτούς που έχουν την εξουσία».
 
Παρά τους ισχυρισμούς του Σόινι ότι «κατανοεί» τις μειονότητες, ένας βουλευτής του, ο Τέουβο Χακαράινεν, πρότεινε τον περασμένο μήνα να εκτοπιστούν σ’ ένα νησί της Βαλτικής όλοι οι ομοφυλόφιλοι, καθώς και οι σομαλοί πρόσφυγες.
 
Ενα άλλο επιφανές μέλος των Αληθινών Φινλανδών, ο μπλόγκερ Γιούσι Χάλα-άχο, κρίθηκε ένοχος για υπόθαλψη μίσους αφού έγραψε το 2009 πως ο Προφήτης Μωάμεθ ήταν παιδεραστής και το Ισλάμ μια θρησκεία παιδεραστίας. Τον Σεπτέμβριο, ο ίδιος υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να λύσει τα προβλήματά της αν δεν επιβληθεί και πάλι στη χώρα στρατιωτική δικτατορία. Η αντίδραση του Σόινι ήταν να επιτιμήσει φραστικά τον Χακαράινεν και να αναστείλει τη συμμετοχή του Χάλα-άχο στο κόμμα για δύο εβδομάδες.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε