Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ένας Αμερικάνος πολεμιστής στο Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό

Η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή. Την αποκάλυψε στη Μόσχα πριν από δύο χρόνια, ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ Τζών Μπέιρλ: “ Ο πατέρας μου πολέμησε με τον κόκκινο στρατό στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Στον μεγάλο απελευθερωτικό πόλεμο, όπως το λέτε εσείς εδώ στη Ρωσία.” Το κοινό και οι επίσημοι, έμειναν άναυδοι. Τι να εννοεί; αναρωτήθηκαν…

Και πραγματικά ο πατέρας Μπέιρλ, ο Τζό Μπέιρλ, πολέμησε στο πλευρό των Σοβιετικών στο Ανατολικό μέτωπο. Ο γεννημένος στο Μίσιγκαν, 22χρονος τότε αλεξιπτωτιστής του στρατού των ΗΠΑ, έπεσε στα μετόπισθεν των Γερμανών κατά τη διάρκεια της απόβασης στη Νορμανδία. Η ομάδα του έγινε αντιληπτή και εξοντώθηκε από γερμανικές δυνάμεις. Ο Τζό Μπειρλ γλύτωσε και συνελήφθη. Αμέσως τον έστειλαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων. Στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας κοντά στην Πολωνία. Ο πόλεμος για εκείνον, έδειχνε να είχε τελειώσει.

Η ιστορία όμως τώρα άρχιζε… Ο μετέπειτα πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζων Μπέιρλ, γιος του Τζό, αφηγείται: “ Η τύχη τα έφερε έτσι ώστε εγώ να έρθω σαν πρέσβης της χώρας μου στη χώρα σας. Μεγάλωσα και έζησα στον Ψυχρό πόλεμο. Για εμάς τότε ήσασταν οι μπαμπούλες όπως και εμείς για εσάς. Ο πατέρας μου πάντα όμως μου μιλούσε με τα πιο θερμά λόγια. Θυμάμαι μου έλεγε, ότι εσείς χάσατε 27.000.000 ανθρώπους στον πόλεμο, και ότι εσείς του σώσατε τη ζωή…”

Μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης οι σύμμαχοι αιχμάλωτοι διαβίωναν με σχετική αξιοπρέπεια. Όχι όλοι όμως. Οι Σοβιετικοί αιχμάλωτοι δεν είχαν καμιά αξία. Τραβούσαν του κόσμου τις κακουχίες και τα βασανιστήρια. Οι Γερμανοί τους κατέτασσαν στην ίδια κατηγορία με τους Εβραίους. Και το μέλλον τους ήταν προδιαγεγραμμένο. Εξολόθρευση.
Ο πατέρας Μπέιρλ ξεκίνησε να κάνει παρέα με αρκετούς Ρώσους συναδέλφους του. Έμαθε και κάποιες λέξεις στα Ρώσικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ www.onalert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε