Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ένας δεινόσαυρος, ένας μπολσεβίκος και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Ένας δεινόσαυρος, ένας μπολσεβίκος και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Όταν ένας μπολσεβλίκος (Μιχαήλ Γκορμπατσόφ) και ένας δεινόσαυρος (Ρόναλντ Ρίγκαν) έδωσαν τα χέρια, ήρθε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου…

… κάπως έτσι διηγήθηκε ο εμπνευστής της περεστρόικα και πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ την πρώτη του συνάντηση με τον τέως Αμερικανό πρόεδρο. 

«Πολλοί ήταν αυτοί που τον συμβούλευαν να μην με συναντήσει…Κατά τη συνάντησή μας , όταν αυτή έγινε κάποια στιγμή και διήρκεσε πάνω από 40 λεπτά, μου ζήτησαν τη γνώμη μου για το Ρήγκαν και εγώ είπα πως είναι ένας πραγματικός δεινόσαυρος», τόνισε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ξαναφέρνοντας στη μνήμη του την πρώτη συνάντησή του, το Νοέμβριο του 1985 στη Γενεύη με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ. 

«Εκείνος από την πλευρά του με περιέγραψε στους δικούς του ως ξεροκέφαλο μπολσεβίκο. Αλλά δύο ημέρες αργότερα, κάναμε την κοινή δήλωση που περίμενε όλος ο κόσμος, για το τέλος της κούρσας των εξοπλισμών και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», πρόσθεσε ο Γκορμπατσόφ κατά την παρουσίαση βιβλίου για την εξωτερική πολιτική της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε