Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ένας στρατιώτης πίσω από τη διαρροή εγγράφων στο WiKiLeaks

Ένας στρατιώτης πίσω από τη διαρροή εγγράφων στο WiKiLeaks

Ο στρατιώτης κατηγορείται επίσης ότι έστειλε στο WiKiLeaks 150.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Ενας αμερικανός στρατιώτης, που φέρεται ότι διέρρευσε στον ιστότοπο WiKiLeaks ένα βίντεο με ένα λάθος των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τα απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, μεταφέρθηκε από το Κουβέιτ σε μία φυλακή των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ έφτασε στη στρατιωτική βάση του Κουάντικο, στη Βιρτζίνια, χθες βράδυ μετά τη μεταφορά του φακέλου του από αμερικανική φυλακή στο Κουβέιτ, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του.

Ο Μάνινγκ κατηγορήθηκε στις αρχές Ιουλίου για παραβίαση του στρατιωτικού κώδικα. Φέρεται ότι διέρρευσε στον ιστότοπο WiKiLeaks ένα βίντεο, που μεταδώθηκε τον Απρίλιο, στο οποίο έχει καταγραφεί μία επίθεση με ελικόπτερο του αμερικανικού στρατού το 2007 που προκάλεσε το θάνατο δύο υπαλλήλων του πρακτορείου Ρόιτερ και πολλών άλλων ανθρώπων στη Βαγδάτη.

Ο στρατιώτης κατηγορείται επίσης ότι έστειλε στο WiKiLeaks 150.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα, 50 από τα οποία αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο Μάνινγκ θεωρείται πλέον ότι ευθύνεται και για τη πρόσφατη διαρροή χιλιάδων εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή στο WiKiLeaks.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, οι αρχές έχουν αποδείξεις που συνδέουν τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ με τη διαρροή αυτών των 92.000 απόρρητων εγγράφων που καλύπτουν την περίοδο από το 2004 έως το 2009.  Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η έρευνα για τις δραστηριότητες του Μάνινγκ συνεχίζεται.

Η μεταφορά του κρατούμενου στις ΗΠΑ έπρεπε να γίνει “εξαιτίας της πιθανώς μακράς κράτησης του πριν τη διεξαγωγή της δίκης λόγω της πολυπλοκότητας των κατηγοριών και τις έρευνας που διεξάγεται”, υπογράμμισε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε